August 2, 2021

suistoalueet, joita uhkaa nousevat vedet

Maan ja meren välinen raja on luonteeltaan liikkuva. Vuorovedet, tuulet ja myrskyt aiheuttavat tämän rantaviivaksi kutsutun linjan vaihtelua. Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta meri voi kuitenkin vähitellen saavuttaa pinta-alaa lehdessä julkaistun raportin mukaan Tieteelliset raportit, Keskiviikko 7. heinäkuuta. Tämä tutkimus, jota johtaa Twenten yliopisto Alankomaissa, tutkii 41 jokisuiston rantaviivojen kehitystä ympäri maailmaa, mukaan lukien Gironden ja Loiren suomat, täältä vuosisadan loppuun.

Ilmastonmuutoksen todellisten vaikutusten tunnistamiseksi tutkijat mallinnivat rantaviivojen kehitystä IPCC: n määrittelemien neljän ilmastonmuutosskenaarion mukaan. Optimistisin skenaario ennustaa maapallon lämpenemisen alle 1,5 ° C: n. Äärimmäisimmässä skenaariossa kuvataan tulevaisuutta ilman päästöjen säätelyä, mikä johtaa 5 ° C: n nousuun vuosisadan loppuun mennessä.

Tämän tutkimuksen tulosten mukaan, jos kasvihuonekaasupäästöjä ei säännellä, 90 prosentin tutkituista suistoista pitäisi laskea vuosisadan loppuun mennessä, ja niistä kaksi kolmasosaa kärsii laskuista. yli 100 m. Ranskassa optimistisimman ilmastoskenaarion tapauksessa Gironden suiston rantaviivan tulisi vetäytyä 260 m, kun taas Loiren vetäytyisi 159 m. Suurten kasvihuonekaasupäästöjen sattuessa nämä kaksi suuta voivat menettää vastaavasti 479 m ja 303 m. Tärkeimpien muutosten odotetaan kuitenkin tapahtuvan Afrikan suistoilla. Esimerkiksi Beirassa (Mosambik) sijaitsevan Pungue-joen suiston rantaviiva vetäytyisi 485 m korkeissa päästöissä.

Rannikon vaihteluilmiötä säätelevät kaksi parametria: sedimentaatio ja merenpinta. “Rannikko voi liikkua merellä eteenpäin, kun merenpinta laskee tai kun sedimenttiä kertyy, kertoo CNRS: n maantieteilijä Pierre Stéphan, joka ei osallistunut tutkimukseen. Rannikko voi vetäytyä myös sisämaahan, kun merenpinta nousee tai kun sedimentiltä puuttuu rannikkoa. “ Nämä kaksi parametria ovat nyt suotuisia rantaviivojen vetäytymiselle.

“Sedimentin ehtyminen”

Ilmastonmuutos on ensinnäkin syynä keskimääräisen merenpinnan nousuun. ”Merenpinnan havainnot osoittavat keskimäärin noin 20 cm: n nousun viime vuosisadan aikana, jatkaa ranskalainen tutkija. Tämä nousu on kuitenkin kiihtynyt 1990-luvulta lähtien: 1,2 mm: stä 3,3 mm: iin vuodessa. “ Tämä vedenpinnan nousu yhdistyy sedimentaation puutteeseen. “Olemme rannikkovesien varastojen ehtymisessä”, vahvistaa Pierre Stéphan.

Sinulla on 57,62% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

käy tällä sivustolla täällä