July 31, 2021

Oxfam-järjestön mukaan maailman nälkä on taas kasvussa

Maailman nälkä pahensi dramaattisesti vuonna 2020 useiden tekijöiden yhdistelmän ja kuusi kertaa enemmän ihmisiä kuin vuonna 2019 “Nälän lähellä olevissa olosuhteissa”, perjantaina 8. heinäkuuta julkaistun Oxfam-raportin mukaan heitä on nyt maailmassa yli puoli miljoonaa. Tämän raportin mukaan 155 miljoonaa ihmistä on nyt elintarvikekriisitilanteessa, toisin sanoen alttiina vaikeuksille saada ruokaa. Tämä on “Vastaa Ranskan, Saksan ja Belgian väestöä yhteensä”, ja se on 20 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2019.

Kyseessä on “Kolmen Cs: n räjähtävä cocktail”, tietää “Konfliktit, Covid-19 ja ilmastonmuutos”, kuka voisi, “Ilman välitöntä toimintaa”, vuoden loppuun mennessä nälkää 11 ihmistä minuutissa, vauhti “Korkeampi kuin pandemian nykyinen kuolleisuus, seitsemän ihmistä minuutissa”kansalaisjärjestön mukaan. Konfliktit ovat kuitenkin edelleen olemassa “Tärkein syy nälkään pandemian jälkeen, joka työntää yli puoli miljoonaa ihmistä nälänhätäolosuhteisiin, kuusi kertaa enemmän” kuin vuonna 2019, sanoo Oxfam.

Lue myös Ilmastonmuutos: ihmiskunta katastrofaalisen laskeutumisen aamunkoitteessa, varoittaa IPCC: n mietintöluonnosta

Kohtausten päällekkäisyys

Havaittujen äärimmäisen nälän aiheiden joukossa erityisesti Afganistanin, Jemenin, Sahelin alueen Länsi-Afrikan, Etelä-Sudanin ja Venezuelan tilanne pahensi edelleen vuonna 2020. “Tänään olemme todistamassa kriisien päällekkäisyyttä: lakkaamattomat konfliktit, Covid-19: n taloudelliset seuraukset ja paniikkinen ilmastokriisi, kaikki nämä tapahtumat ovat työntäneet yli 520 000 ihmistä katastrofaaliseen nälänhätään”, sanoi Hélène Botreau, elintarviketurva- ja maatalouden edustaja Oxfam Francelta, lainasi lehdistötiedotteessa.

Ruokakriisissä olevasta 155 miljoonasta ihmisestä kaksi kolmesta asuu maassa, jossa on sota tai konflikti. Tähän lisättiin “Massiivinen vaikutus” taloudelliset sokit, “Koronaviruspandemian ja pahenevan ilmastokriisin pahentama nälkään syöksyy vielä kymmeniä miljoonia”.

“Massiivinen työttömyys ja vakavasti häiriintynyt elintarviketuotanto ovat johtaneet elintarvikkeiden maailman hintojen nousuun 40%, mikä on suurin nousu yli vuosikymmenen.”, muistuttaa Oxfam. Kansalaisjärjestö kehottaa hallituksia erityisesti “Rahoittaa täysimääräisesti Yhdistyneiden Kansakuntien humanitaarinen vetoomus ja tukee globaalia sosiaalisen suojelun rahastoa”, yhtä hyvin kuin “Taata humanitaarinen pääsy konfliktialueille ja lopeta nälän käyttö sodan aseena”. Myös Yhdistyneiden Kansakuntien elintarvike- ja maatalousviraston on määrä julkaista maanantaina raportti elintarviketurvan tilanteesta maailmassa.

Maailma AFP: n kanssa

tämä artikkeli