August 2, 2021

“Haiti ei ole vieläkään rokottanut pienintäkään rokotetta, ja se on erittäin huolestuttavaa”

Kasvoista voidaan lukea painovoiman ja huolen sekoitus sekä väsymys. Noin kolmenkymmenen miehen aseellisen kommandon keskiviikkona 7. heinäkuuta tapahtuneen presidentti Jovenel Moïsen murhan jälkeen harvat haitilaiset, jotka lähtevät kaduille, välittävät kuvan ahdistuneesta maasta ja ‘äärimmäisen haavoittuvasta maasta. Päivittäiseen haasteeseen työskennellä ja selviytyä tällä uuvuttavalla saarella on lisätty epävarmuutta maan tulevaisuudesta. Perustarvikkeiden hinta alkaa jälleen nousta ja vettä on niukasti pääkaupungin tietyillä alueilla. Jengit ovat tuhonneet useita pumppaustiloja. Polttoainepula eri puolilla maata näyttää olevan täällä pitkään.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Haiti: Port-au-Prince’ssa “kaaos on täydellinen, jengit ovat kaikkialla, ylivarustettuja ja hallitsemattomalla väkivallalla”

“Covid-19? Se voi aiheuttaa tuhoja, se on vähiten monista huolistamme “, tiivistää Sergo, katukauppias ja satunnainen kuljettaja Port-au-Princessä, jonne WhatsApp pääsee. Ja vielä. Helmikuusta lähtien Haitiin on vaikuttanut huolestuttava koronaviruksen aalto, jonka suuruus on edelleen huonosti ymmärretty. Aalto, joka on tuskin näkyvä ja vähän julkistettu, mutta joka voi ottaa hälyttävät mittasuhteet ja upottaa koko saaren ja sen 11,5 miljoonaa asukasta uuteen terveyskatastrofiin, jos se jatkuu. Maa on toistaiseksi ainoa Amerikan mantereella, alueella, johon pandemia kärsi eniten maailmassa, joka ei ole rokottanut yhtään kansalaisistaan. Se on myös maa, jolla on yksi toimintahäiriöisimmistä terveydenhuoltojärjestelmistä maailmassa.

Lääkäri Chauvel Alcy, Justinienin yliopistollisessa sairaalassa, Cap-Haitienissa (Haiti), 26. kesäkuuta 2021.

Vertailun vuoksi voidaan todeta, että naapurissa Dominikaanisessa tasavallassa lähes puolet väestöstä sai vähintään yhden annoksen (7,5 miljoonaa rokotettua rokotetta). Tilannetta pidetään riittävän huolestuttavana, että Yhdysvallat, jossa asuu suuri yli miljoonan ihmisen Haitin yhteisö, on toistuvasti sitoutunut auttamaan saarta. 28. kesäkuuta Yhdysvaltain Port-au-Prince-suurlähetystön twiitti vahvisti jälleen, että Valkoinen talo työskentelee Haitin hallituksen kanssa rokotteiden toimittamiseksi ” niin pian kuin mahdollista “, määrittämättä päivämäärää. Ja hyvästä syystä.

Toukokuussa lähes 132 000 annosta AstraZenecaa Yhdistyneiden Kansakuntien Covax-ohjelmasta, lastattuna alukseen, jäi telakalle sen jälkeen, kun Haitin viranomaiset ilmaisivat varauksensa mahdollisista sivuvaikutuksista ja muistuttivat infrastruktuurin puutteesta, joka mahdollistaisi rokotteiden jäähdyttämisen saarella. 14. kesäkuuta huhu ilmoitti tällä kertaa, että kone laskeutuu Port-au-Princeen tuhansilla annoksilla. Lentokone ei koskaan noussut. Yhdistyneiden Kansakuntien lastenrahaston Unicefin virkamiehen mukaan lento peruutettiin viime hetkellä ilman lisätietoja.

Sinulla on 62,75% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

valitse tämä sivusto