August 2, 2021

Hallituksen vastaiset mielenosoitukset Covid-19-tapausten lisääntyessä

Tuhannet kuubalaiset uhmasivat viranomaisia ​​sunnuntaina 11. heinäkuuta. Internetissä lähetetyissä kuvissa nähdään mielenosoittajia, enimmäkseen nuoria, San Antonio de los Baños -kadulla, joka on 50 000 asukkaan kaupunki, noin 30 kilometrin päässä pääkaupungista, laulamassa. ”Kotimaa ja elämä! “, kiistanalaisen kappaleen nimi, mutta myös ”Alas diktatuurin kanssa! “ja ”Emme pelkää! “.

Kuuban presidentti Miguel Diaz-Canel meni sinne tapaamaan mielenosoittajia.

Epidemian hälyttävät luvut

Mielenosoitus tapahtui päivänä, jolloin Kuuba kirjasi uuden päivittäisen ennätyksen koronaviruksen aiheuttamasta kontaminaatiosta ja kuolemista, ja 6923 tapausta oli yhteensä 238 491 tapausta ja 47 kuolemantapausta 24 tunnissa yhteensä 1537 kuolemasta. “Nämä ovat hälyttäviä lukuja, jotka kasvavat päivittäin”, kommentoi sunnuntaina terveysministeriön pää epidemiologi Francisco Duran tavanomaisessa lehdistötilaisuudessa televisiossa.

Kuuba hyväksyi perjantaina rokotteensa hätäkäytön Covid-19 Abdalaa vastaan, joka on ensimmäinen Latinalaisessa Amerikassa, joka on toivon majakka tälle maalle ja alueelle, joka ei vieläkään voi hillitä pandemiaa. Kuubassa kehitetyn viiden rokotteen joukossa edistynein ehdokas Abdala on 92,28% tehokas Covidin oireiden varalta, toteaa valtion lääkeyhtiö BioCubaFarma.

Koronaviruksen aiheuttaman pandemian alkamisen jälkeen maaliskuussa 2020 kuubalaiset ovat joutuneet odottamaan pitkiä jonoja ruokavarastojen saamiseksi ja ovat kohdanneet lääkepula, joka on aiheuttanut voimakasta sosiaalista levottomuutta.

Vaatii apua sosiaalisissa verkostoissa

Kuuban presidentti Miguel Diaz-Canel matkusti San Antonio de los Bañosiin tapaamaan mielenosoittajia.

Tapausten määrän räjähdyksen edessä viranomaiset lähettivät keskiviikkona kiireesti lääkäreitä ja lääkinnällisiä laitteita Matanzasin turistialueelle, jossa sairaalat ovat hukkua. Kuuban televisio näytti videokuvaa Cardenasin kaupungista, jonka käytävät ovat täynnä paareita, kun taas paikalliselle yritykselle on annettu tehtäväksi valmistaa uusia sänkyjä.

Hashtagien alla #SOSCuba “Tai #SOSMatanzas” (SOSMassacres), avunpyynnöt lisääntyvät sosiaalisissa verkostoissa, samoin kuin vetoomukset hallitukseen helpottamaan lahjoitusten lähettämistä ulkomailta.

Lauantaina joukko vastustajia vaati perustamaan a “Humanitaarinen käytävä”, aloite, jonka hallitus on sulkenut pois. “Humanitaarisen käytävän ja humanitaarisen avun käsitteet liittyvät konfliktialueisiin eivätkä koske Kuubaa”, sanoi lauantaina konsuliedustustojen johtaja ja Kuuban kansliassa ulkomailla asuvista kuubalaisista vastaava Ernesto Soberon.

Myös viranomaiset tuomitsivat “Kampanja” kuka etsii “Esittää kuva koko kaaoksesta maassa, joka ei vastaa nykyistä tilannetta”.

Hallituksen tulisi kuitenkin sallia maanantaina sähköpostiosoite nopeuttaa lahjoituksia ulkomailta, Soberon sanoi.

Maailma AFP: n kanssasiirry sivustooni