July 28, 2021

Kiina käynnistää epäpuhtauksien oikeuksien kauppajärjestelmän

Vuosien valmistelun ja seitsemän pilottihankkeen jälkeen Kiina käynnisti perjantaina (16. heinäkuuta) hiilidioksidipäästöjen hyvitysjärjestelmän2 kansallisella tasolla. Tämä pilaantumisoikeuksien vaihto on yksi maan valitsemista keinoista, joka tuottaa noin neljänneksen hiilidioksidipäästöistä2 saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2060 mennessä – tavoitteen, johon se on sitoutunut.

Järjestelmä koskee tällä hetkellä vain energia-alaa eli noin 40 prosenttia hiilidioksidipäästöistä.2 Kiinalainen, mutta jo kaksi kertaa hiiltä suurempi kuin vuodesta 2003 toiminut eurooppalainen järjestelmä. Sillä ei kuitenkaan pitäisi olla suurta vaikutusta lyhyellä aikavälillä, koska kiinalaisille energiantuottajille myönnetyt päästökiintiöt ovat erityisen anteliaita, joten alhaiset hinta tonnilta hiiltä.

Ensimmäiset vaihdot

Pieni askel eteenpäin, hankkeesta vastaavan Kiinan ympäristöministeriön ja voimakkaiden teollisuuden aulojen välisen kompromissin tulos, kun taas Kiina luottaa edelleen teollisuuteen varmistaakseen talouskasvunsa.

Ensimmäinen kauppa oli 52,78 yuania (6,90 euroa) hiilitonnilta. Alhainen hinta Eurooppaan verrattuna

Keskiviikkona 14. heinäkuuta varaministeri Zhao Yingming kuvasi järjestelmää a “Työkalu, joka auttaa maata saavuttamaan tavoitteensa saavuttaa päästöjensä huippu ennen vuotta 2030 ja hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä”. Maakunnan viranomaisten voimalaitoksille myöntämät kiintiöt antavat yrityksille, jotka haluavat päästää enemmän, ostaa saastumisoikeuksia vähemmän päästöiltä. Ensimmäiset pörssit pidettiin perjantaiaamuna klo 9.30 tätä tarkoitusta varten perustetussa Shanghain ympäristö- ja energiapörssissä, New China -viraston julkaiseman lehdistötiedotteen mukaan. Ensimmäinen kauppa oli 52,78 yuania (6,90 euroa) hiilitonnilta. Alhainen hinta verrattuna Eurooppaan, jossa tonnia CO2 käy kauppaa 54 eurolla, ja Kaliforniassa, jossa se maksaa 14 euroa.

“On syytä muistaa, että hiilidioksidihinnan hinta Euroopassa oli lähellä Kiinan tasoa vuoteen 2017 asti 12 vuoden toiminnan jälkeen, vivahde Huw Slater, Kiinan energia-alan asiantuntija ympäristöön erikoistuneelle konsulttiyritykselle ICF. Se on kuitenkin hinta, joka on selvästi alle asiantuntijoiden mielestä välttämättömän Pariisin sopimuksen mukaisten sitoumusten saavuttamiseksi, 40–80 dollaria tonnilta. ”, hän lisää.

Sinulla on 51,81% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

hyödyllinen viittaus