August 4, 2021

Kiina käynnistää virallisesti hiilimarkkinansa

Kiina käynnisti maailman suurimmat hiilimarkkinat perjantaina 16. heinäkuuta auttaakseen vähentämään Aasian jättiläisen, maailman suurimman kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttamia päästöjä. Maa investoi myös eniten uuteen energiaan, ja Peking on luvannut saavuttaa hiilineutraaliuden vuonna 2060.

Kaupankäynti alkoi klo 9.30 paikallista aikaa Shanghain energia- ja ympäristöpörssissä, virallinen China New News Agency kertoi lyhyessä lausunnossaan. Näiden hiilimarkkinoiden avulla maakuntaviranomaiset voivat ensimmäistä kertaa asettaa kiintiöitä lämpövoimalaitoksille ja antaa yrityksille mahdollisuuden ostaa pilaantumisoikeuksia muilta, joiden hiilijalanjälki on pienempi.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Ilmastoneuvottelut ovat liukumassa viisi kuukautta ennen COP26: ta

Ensimmäinen kauppa oli 52,78 yuania (6,80 dollaria) tonnilta hiiltä. Erittäin alhainen hinta verrattuna viime vuonna Euroopan unionissa (noin 36 dollaria) ja Kaliforniassa (17 dollaria) veloitettuihin hintoihin.

Tehokkuus, joka on vielä osoitettava

Viranomaiset myöntävät todistuksen jokaisesta hiilidioksiditonnista (tai muista kasvihuonekaasuista), joita yrityksellä on lupa päästää. Jos sääntöjä ei noudateta, jälkimmäisen on maksettava sakot. Avoimuuden vuoksi yritysten on julkistettava pilaantumistietonsa ja saatettava kolmannet osapuolet tarkastamaan ne.

Nämä hiilimarkkinat koskevat tällä hetkellä vain sähköalaa, jonka voimalaitokset Kiinassa toimivat edelleen suurelta osin hiilellä, joka on yksi haitallisimmista energialähteistä ympäristölle. Ja joillekin analyytikoille sakot rikkomuksista eivät riitä estämään. Toinen asia: saastuttavat luvat jaetaan ilmaiseksi huutokaupan sijasta. Tämän seurauksena yrityksillä on vähemmän kannustimia vähentää päästöjään nopeasti.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Liikenne, lämmitys, tuonti … Bryssel esittää kaksitoista laskua ilmastosta

Presidentti Xi Jinping herätti suosionosoituksia vuoden 2020 lopussa ilmoittamalla, että hänen maansa alkaisi vähentää saastuttavia päästöjään ennen vuotta 2030 ja saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2060 mennessä – eli absorboi niin paljon kuin päästöjä. Mutta nykyisessä muodossaan “Hiilimarkkinoilla ei tule olemaan suurta merkitystä näiden tavoitteiden saavuttamisessa”, varoittaa Lauri Myllyvirta puhtaan ilman ja energian tutkimuskeskuksesta (CREA).

Maailma AFP: n kanssa

Tarkista tämä linkki tästä