August 2, 2021

“Covid-19, rokotekilpailu” Artessa selittää, kuinka laboratoriot ovat kehittäneet rokotteen niin nopeasti

ARTE – Tiistai, 20. heinäkuuta klo 20.50 – ASIAKIRJA

Se on ajankohtainen elokuva. Vaikka rokottaminen on osoittautunut välttämättömäksi Covid-19-pandemian torjumiseksi, se vastaa laajalle levinneeseen kysymykseen: miten laboratoriot ovat onnistuneet tuomaan rokotteen markkinoille niin lyhyessä ajassa? Kamerat seurasivat viiden tieteellisen ryhmän työskentelyä 15 kuukauden ajan mahdollisimman tarkasti laboratorioissaan, mutta myös kotona. Heidän toiveensa, odotuksensa, epäilynsä…

Kaikki alkaa Kiinasta. Lääkäri George Fu Gao sai 30. joulukuuta 2019 illalla sähköpostin, jossa hän ilmoitti keuhkoviruksen olemassaolosta, jonka hän tunnisti olevan koronavirus. Tämän ansiosta hänen tiiminsä voi aloittaa välittömästi sekvensoinnin, joka julkaistaan ​​ilmaiseksi 10. tammikuuta, käynnistämällä tehokkaasti maailmanlaajuisen rokotuskilpailun. Tohtori Gao on Sinopharm-rokotteen kehityksen alku.

Lue kyselymme: Kiinan hiljaisuus, vuonna 2013 havaittu virus, pangoliinin väärä jälki … Tutkimus SARS-CoV-2: n alkuperästä

Isossa-Britanniassa Jenner-instituutti Oxfordissa seuraa klassisen virusvektorirokotteen polkua. Irlantilainen tutkija Teresa Lambe muistaa menevänsä tietokoneelleen edes käyttämättä aikaa pukeutumiseen pyjamaan. Hän ja hänen kollegansa Katie Ewer ovat alusta AstraZenecan kehitykselle.

Messenger RNA, uusi tekniikka

Washingtonissa (Yhdysvallat) sijaitsevassa kansallisessa terveysinstituutissa professori Barney Graham ja hänen avustajansa Kizzmekia Corbett lähtevät lähtiessään tutkimaan muita hengityselinten viruksia. Mutta heidän Moderna-rokotteensa viivästyy kliinisten tutkimusten kolmannen vaiheen aikana, koska afroamerikkalaisten vapaaehtoisten puute johtuu haluttomasta palvella “marsuina”.

Mainzissa (Saksa) saksalaisen BioNTech -yhtiön johtaja Ugur Sahin työskentelee yhdessä Pfizer-tutkimuskeskuksen kanssa New Yorkissa työskennellessään uuden messenger RNA: n, joka edellyttää lukuisia testejä, valmistamiseksi. “Ilman pienintäkään resurssirajaa”, arvostaa Pfizerin varatoimitusjohtaja Kathrin U. Jansenia, joka vastaa rokotetutkimuksesta.

Lue kysely: Messenger RNA -rokotteen saaga on nyt viimeisessä sprintissä

Brisbanessa Australiassa Queenslandin yliopiston tutkijat, tohtori Keith Chappellin johdolla, työskentelevät proteiinirokotteen parissa. “Tunnettu ja hallittu”, niin kauan kuin se on stabiloitunut pienellä HIV-proteiinin fragmentilla.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös “Ei tarpeeksi näkökulmaa Covid-19-rokotteisiin”? Mitä 3,5 miljardia pistettyä annosta on opettanut meille

Kiihkeä vauhti on kannattavaa, koska ensimmäisillä rokotteilla on myyntilupa vuoden kuluttua tutkimuksen aloittamisesta. Vaikka paine tutkijoille on joskus sietämätön, kasvavien kuolemantapausten edessä – “Taakka on liian raskas kantamaan”, yksi heistä sanoi.

Lue salauksen purku: Kuinka Covid-19-rokotteet toimivat

Vaikka oivallus kamppailee saadakseen päätökseen esittelynsä, vaikka se onkin hyvin opettavainen rokotuksen eduista, katsoja toteaa, että Venäjän Sputnik-rokotetta ei ole tässä anglosaksisessa tuotannossa. Hän saattaa muistaa, että tohtori Grahamin mukaan “Joka kerta, kun onnistumme saamaan 1000 ihmistä rokotettavaksi, pelastamme 10 ihmishenkiä.”

Covid-19, rokotekisa, kirjoittanut Catherine Gale (RU-EU, 2021, 91 min). Arte.tv: ssä 17. syyskuuta asti.

viimeisin blogiviestini