August 2, 2021

Hiilidioksidipäästöjen odotetaan saavuttavan ennennäkemättömän tason vuoteen 2023 mennessä

Ilmaston lämpenemisen ensisijainen lähde, maailmanlaajuiset hiilidioksidipäästöt2 pitäisi saavuttaa taso, jota ei ole koskaan nähty vuoteen 2023 mennessä, varoittaa tiistaina 20. heinäkuuta Kansainvälisestä energiajärjestöstä (IEA). Kun otetaan huomioon Covid-19: ään liittyvien elvytyssuunnitelmien liian pieni osuus puhtaille energioille, nämä päästöt kasvavat myös sen jälkeen, varoittaa IEA edelleen.

Valtiot ovat vapauttaneet ennennäkemättömiä summia pandemian torjumiseksi, mutta tuskin 2% on tähän mennessä siirtynyt puhtaiden energioiden hyväksi, laski IEA analysoimalla elvytyssuunnitelmia ja niiden energiavaikutuksia.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Tulvat Euroopassa: “Kasvihuonekaasupäästöjemme vähentäminen on ehdottoman kiireellistä”

Tässä vaiheessa suurin osa 16 biljoonan dollarin ilmoitetuista verotoimenpiteistä on mennyt terveydenhuoltomenoihin ja hätäapuun yrityksille ja kotitalouksille. Noin 2300 miljardia on käytetty talouden elvyttämiseen, mukaan lukien 380 miljardia liittyy energiahankkeisiin «Kestotavarat». Tulos: ”Julkisten menojen ennusteiden perusteella CO-päästöt2 lähti saavuttamaan ennätystasonsa vuonna 2023 ja kasvaa edelleen seuraavina vuosina. “

“Covid-19-kriisin alusta lähtien monet hallitukset ovat sanoneet, kuinka tärkeää on rakentaa uudestaan ​​paremmin terveellisempää tulevaisuutta varten, mutta monet eivät ole vielä käyneet keskustelua”, toteaa AIE: n johtaja Fatih Birol. “Investoiminen puhtaaseen energiaan ei vain auta maailmaa vuosisadan puolivälin hiilineutraaliuden tieltä, se ei myöskään estä uutta päästöjen ennätystä.”, hän valittaa.

“Kuilu” rikkaiden ja köyhien maiden välillä

Julkiset mutta myös yksityiset varat puuttuvat. IEA: n ja IMF: n vuoden 2020 puolivälissä tekemien laskelmien mukaan 1 biljoona dollaria vihreää lisäinvestointia vuodessa ja kolmen vuoden aikana (energiatehokkuus, sähköistys, verkot jne.) Mahdollistaisivat sekä elpymisen että luomus “Yhdeksän miljoonaa työpaikkaa”, Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti. Tähän mennessä toteutettujen toimenpiteiden pitäisi johtaa 350 miljardin dollarin vuotuisiin lisämenoihin vuosina 2021–2023: ne ovat parempia kuin ennen Covidiä, mutta eivät riittäviä.

Suuntaus on erityisen hälyttävä nousevissa ja kehitysmaissa, joissa esimerkiksi sähkön kysynnän elpyminen löytää vastauksensa hiileen eikä aurinko- tai tuulivoimalaan. Nämä alueet osoittavat tuskin 20% investoinneista, jotka ovat välttämättömiä niiden “hiilenpoistolle”, raportin mukaan a “Ero kasvaa” rikkaiden maiden kanssa.

Niin “Monet maat ovat myös menettämässä mahdollisuuksia, joita ne voivat saada puhtaan energian kehittämisestä: kasvu, työpaikat, tulevaisuuden energiateollisuuden käyttöönotto”pahoittelee Fatih Birolia, joka käyttää tilaisuutta muistuttaakseen pohjoismaiden sitoutumisen etelään. Pariisissa vuonna 2015 pidetyssä COP21-konferenssissa he sitoutuivat toimittamaan vähintään 100 miljardia dollaria vuodessa ilmastorahoitukseen, “lattiamaksuna” ja yli kymmenen vuoden sitoumukseen.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Ilmastoneuvosto kehottaa Ranskaa vähentämään voimakkaasti kasvavaan tuontiin liittyviä hiilidioksidipäästöjä

800 analysoitua mittausta

Terveyskriisin myötä IEA haluaa tämän elvytyssuunnitelmien seurantavälineen (kestävän palautumisen seuranta), auttaa hallituksia mittaamaan toimintansa vaikutuksia. Tämä päivitetty raportti julkaistaan ​​myös ympäristö- ja energiaministerien G20-ryhmälle 22. ja 23. heinäkuuta Napolissa.

Yli 800 mittausta 50 maassa on tutkittu, mikä on nähtävissä viraston verkkosivustolla. OECD perusti Pariisissa sijaitsevan IEA: n vuonna 1974 varmistaakseen globaalin energiavarmuuden erityisesti rikkaiden maiden neuvonnassa.

Toukokuussa laitos, joka seuraa myös energian kasvihuonekaasupäästöjä (eli suurinta osaa kokonaispäästöistä), iski ihmisiä julkaisemalla etenemissuunnitelmansa maailmanlaajuisesta hiilineutraaluudesta vuoteen 2050 mennessä. Tärkein johtopäätös: kaikki uudet fossiilisten polttoaineiden tutkimushankkeet (öljy, kaasu, hiili) on luovuttava. Tie “Kapea, mutta silti käytännöllinen, jos toimimme nyt”, Herra Birol toisti tiistaina.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Liikenne, lämmitys, tuonti … Bryssel esittää kaksitoista laskua ilmastosta

Maailma AFP: n kanssa

tutustu tähän sivustoon