July 31, 2021

Ilmastolaki hyväksyttiin lopullisesti senaatin ja edustajakokouksen pitkien neuvottelujen jälkeen

Tiistaina 20. heinäkuuta parlamentti hyväksyi lopullisesti ilmastolain, a “Ekologinen käännekohta” edessä “Ilmasto-hätä” hallitus kiitti, mutta monet yhdistykset ja vasemmistot kritisoivat sitä voimakkaasti “Tavoitteiden puute”.

Tiistai-iltapäivällä senaatti ja edustajakokous äänestivät peräkkäin tämän tiheän tekstin innoittamana kansalaisten ilmastokokouksen työstä. Kahden kammion välillä löydettiin viikko sitten kompromissi pitkien yön neuvottelujen jälkeen.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Erimielisyydestään varajäsenet ja senaattorit ovat yhtä mieltä ilmastolakista

Vuoden 2021 alussa esitelty lakiesitys heijastaa osaa yleissopimuksen 146 ehdotuksesta, jotka Emmanuel Macron säilytti. Perustuslaillisesta näkökohdasta, jotta ilmaston kaiverrus perustuslakiin kansanäänestyksellä, on puolestaan ​​hylätty, koska molemmat kamarit eivät ole päässeet sopimukseen.

Ekologisen siirtymäministerin Barbara Pompilin mukaan tämä laki edustaa a “Globaali kulttuurirocker”, “Ekologia” alkaen “Terve järki” ja “Päivittäin” kiitos sellaisten toimenpiteiden kuin kotimaisten lentoyhtiöiden poistaminen käytöstä, jos vaihtoehto on junalla, joka kestää alle kaksi ja puoli tuntia, tai kielto vuokrata lentoja “Lämpösuodattimet”, asuntoluokitukset G ja F niiden energiatehokkuuden vuoksi vuosina 2025 ja 2028.

Valtioneuvoston epäilyt

Kansalaiskokouksen ja ympäristöjärjestöjen jäsenet huomauttavat puolestaan “Purkaminen” ehdotuksistaan. Vaiheet “Todellinen ilmastolaki” järjestettiin viime kuukausina, ja uusi mielenosoitus on tarkoitus tiistaina edustajakokouksen lähellä.

Tämä ilmastolaki liittyy muihin lakeihin ja elvytyssuunnitelmaan “Salli” Ranskaan “Pyrkiminen tavoitteeseen – 40%” kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2030 mennessä vuoteen 1990 verrattuna, vakuuttaa ekologisen siirtymäministeriö, joka luottaa nopeaan julkistamiseen.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Liikenne, lämmitys, tuonti … Bryssel esittää kaksitoista laskua ilmastosta

Riippumaton elin ilmastoneuvosto ja Ranskan korkein hallinto-oikeus valtioneuvosto ovat ilmaisseet vakavia epäilyjä valtion kyvystä noudattaa vuoden 2015 Pariisin sopimuksen aikana tehtyjä sitoumuksia. hänelle yhdeksän kuukautta aikaa “Kaikki asiaankuuluvat toimenpiteet”. Valtiota uhkaa 10 miljoonan euron sakko lukukaudessa, ellei se tee enemmän ilmansaasteiden torjunnassa.

Varsinkin kun Ranskan lentoradan pitäisi olla vieläkin vaativampi Euroopan unionin julkistaman uuden ilmastopaketin kanssa. Komissio, jonka tavoitteena on vähentää maanosan päästöjä 55% vuonna 2030 vuonna 2030 verrattuna vuoteen 1990, kehottaa kieltämään lämpöajoneuvojen myynnin vuodesta 2035 – Ranskan vuoden 2019 laki tähtää vuoteen 2040.

“Laki on hyvin kaukana ilmastotavoitteista”

Teksti sisältää noin 320 artikkelia, mukaan lukien kahdeksan toimenpidettä, jotka ovat herättäneet lukuisia keskusteluja edustajakokouksessa ja senaatissa:

  • Fossiilisten polttoaineiden mainostamisen kieltäminen ja vuoteen 2028 mennessä saastuttavimpien ajoneuvojen mainostaminen kuluttajien valmistelemiseksi markkinoinnin lopettamiselle.
  • pormestareiden toimivallan lisääminen mainostilan sääntelyssä, erityisesti näyteikkunoiden näytöillä;
  • vapaaehtoisten alueiden mahdollisuus ottaa käyttöön vuodesta 2024 lähtien maanteiden tavaraliikenteen ympäristövero. Senaattorit republikaanit, jotka olivat melko vihamielisiä toimenpiteeseen, määrittelivät laitteen niin, että se kohdistuu teihin “Tukee todennäköisesti liikenteen huomattavaa lykkäämistä” ympäristöverojen vuoksi naapurialueilla, eli pääasiassa rajat ylittävillä alueilla, kuten Alsace;
  • pakollinen vähäpäästöisten vyöhykkeiden perustaminen (tiettyjen ajoneuvojen liikkumisen rajoittaminen) vuoteen 2025 mennessä kaikille pääkaupunkiseuduille, joissa asuu yli 150 000 asukasta. Senaattorit lisäsivät tukea kokeilemalla nollakorkoista lainaa puhtaiden ajoneuvojen hankkimiseksi, jotka on tarkoitettu lähellä asuville ihmisille;
  • lentolentojen kieltäminen, jos on olemassa vaihtoehto junalla, jonka suora yhteys kestää alle kaksi ja puoli tuntia, tarjotaan useita kertoja päivässä (poikkeuksia mahdollistavat yhteyksiä tarjoavat matkat);
  • ns. vuokran valvonta “Lämpösuodattimet” (luokiteltu F ja G eli lähes 5 miljoonaa). Vuodesta 2025 G: lle, ja vuodesta 2028 F: n osalta niitä ei enää luokitella “Ihmisarvoinen asunto” ja sen vuoksi vuokraus on kielletty. Toimenpidettä sovelletaan luokiteltuihin E-asuntoihin vuonna 2034;
  • Viikoittaisen kasvismenun yleistäminen ruokaloissa. Päivittäisen kasvisvaihtoehdon kokeilu vapaaehtoisissa paikallisyhteisöissä. Vähintään 60% lihaa ja kalaa “Laatu” kouluruokaloissa vuodesta 2024. Laajennetaan velvollisuus käyttää 50% kestäviä tai reilun kaupan tuotteita ja 20% luomutuotteita yksityiseen yhteisruokailuun.

Kuuntele myös Onko ilmastolaki vastaava haasteisiin?

Kaiken kaikkiaan WWF France -järjestön silmissä “Ei tapahtunut ihmeitä, ja laki on hyvin kaukana ilmastotavoitteista ja kansalaisten odotuksista”. Vasemmisto ja ympäristönsuojelijat ovat välittäneet tämän kritiikin. Oikealla, valitut virkamiehet Tasavallan tasavallat ovat huolissaan «Verot» tai a “Laillistaminen” ympäristöasiat, erityisesti rikoksen vastustaminen “Ympäristötuho” säädetään laissa.

Maailma AFP: n kanssa

indeksi