August 1, 2021

Liverpool menettää paikkansa Unescon maailmanperintökohteeksi

Ilmoitus aiheutti kauhistumista paikallisten valittujen virkamiesten ja Ison-Britannian hallituksen keskuudessa. Keskiviikkona 21. heinäkuuta Unesco veti Liverpoolin maailmanperintökohteiden luettelosta tämän symbolisen englantilaisen teollisuusajan sataman liikakehityksen vuoksi.

Kolmekymmentä Unescon maailmanperintökomitean edustajaa, jonka nykyistä videoistuntoa johtaa Kiina, äänesti tämän Luoteis-Englannin (luokiteltu vuonna 2004) sataman alentamista ja viisi vastaan ​​eli yhden äänen enemmän kuin Kahden kolmasosan enemmistö vaaditaan sivuston alentamiseen. Liverpoolista tulee siten kolmas sivusto, jolle on tehty tämä erittäin harvinainen toimenpide. Ainoastaan ​​kaksi sivustoa oli aiemmin poistettu tästä arvostetusta luettelosta, joka on ollut olemassa vuodesta 1972, ja se on turismille hyöty ja kannustaa hallituksia suojelemaan kulttuuri- tai ympäristöarvojaan.

Arabialaisen Oryx-pyhäkkö, eräänlainen antilooppi, peruutettiin vuonna 2007, kun Oman oli päättänyt vähentää sen pinta-alaa 90% hiilivetyjen etsintähankkeessa. Kaksi vuotta myöhemmin Elben laakso Dresdenissä (Saksa) peruutti tämän merkinnän tien sillanrakennushankkeen vuoksi.

Kyseessä Liverpool: sataman kunnostussuunnitelmat, jonka erittäin korkeat rakennukset ja uusi jalkapallostadion todennäköisesti tekevät“Palauttamattomasti vahinko” kulttuuriperintö, kuten Unescon komitea totesi. Liverpool otettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 2004 sen jälkeen, kun merenranta ja telakat kunnostettiin kunnianhimoisesti vuosikymmenien laskun jälkeen.

Menetetty aitous

Miljoonien irlantilaisten ja brittiläisten maahanmuuttajien sekä afrikkalaisten orjien lähtösatama, kaupunki, jolla on rikas musiikkiperintö, on muun muassa Beatlesin syntymäpaikka. Tarina, joka loi sen, mitä Unesco piti “Erottavuus ja ainutlaatuisuus” de Liverpool.

Unescoa neuvoo Kansainvälinen muistomerkkien ja sivustojen neuvosto oli kuitenkin jo tehnyt “Toistuvasti kysytty” Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus antaa vahvemmat takeet kaupungin tulevaisuudelle, joka on ollut vuodesta 2012 lähtien vaarassa olevan perinnön luettelossa.

Mutta kehityshankkeet jatkuivat siihen saakka, että se menetti aitoudensa. Everton Football Clubin uusi stadion, jonka hallitus on hyväksynyt ilman julkista tutkimusta, muodostaa “Viimeisin esimerkki täysin päinvastaisesta suurhankkeesta” Unescon tavoitteisiin, lisäsi neuvosto.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kuinka Britannian osavaltiosta tuli interventioelija Brexitin jälkeen

“Liverpool ansaitsee edelleen asemansa”

“Olemme erittäin pettyneitä tähän päätökseen”, reagoi keskiviikkoaamuna hallituksen tiedottaja.

“Uskomme, että Liverpool ansaitsee edelleen maailmanperintöluettelonsa, koska telakoilla on ollut tärkeä rooli historiassa ja kaupungissa laajemmin. “

Sisään Twitteriin lähetetty video, myös kaupungin Labourin kaupunginjohtaja Joanne Anderson “Pettynyt”, selittää ottaa ”Vaikea ymmärtää, miten Unesco voi sitä mieluummin pitää [Liverpool] a[it] tyhjät telakat Everton-stadionin sijaan “. Hän ilmoittaa haluavansa valittaa tästä alentamisesta.

Tuomitseva a “Päätöksen toisella puolella maailmaa ihmiset, jotka eivät tunnu ymmärtävän uudestisyntymistä” jonka kaupunki on kokenut viime vuosina, Liverpoolin alueen johtaja Steve Rotheram näkee sen a “Retrogradinen toimenpide, joka ei heijasta todellisuutta kentällä”.

“Monet Unescon mainitsemista sivustoista ovat yhteisöissä, jotka kaipaavat kipeästi investointeja”, hän korosti uskoen, että “Liverpoolin kaltaisia ​​paikkoja ei pidä kohdata binäärivalinnalla sen välillä, pidetäänkö sen perintöasemaa tai tule hänen avukseen “Jäljelle jääneet yhteisöt”.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Unescon mielestä Wien on “vaarassa”

Useat maat, mukaan lukien Australia, jonka Suurta Valliriutaa uhkaa myös käytöstä poistaminen, olivat vastustaneet Liverpoolin poistamista luettelosta sanoen, että se olisi toimenpide “Radikaali” keskellä koronaviruspandemiaa. Brasilia, Unkari ja Nigeria olivat pyytäneet päätöksen lykkäämistä vuodeksi ja antamaan enemmän aikaa toukokuussa valitulle uudelle kunnanvaltuustolle.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Suuri Valliriutta voitaisiin luokitella “uhanalaiseksi” alueeksi

Maailma AFP: n kanssakatso se