August 2, 2021

Washington-Berliini-sopimus kiistanalaisen Nord Stream 2 -putkikiistan ratkaisemiseksi

Yhdysvaltain ja Saksan hallitukset ilmoittivat keskiviikkona 21. heinäkuuta sopimuksesta päättää kiistansa kiistanalaisesta Nord Stream 2 -kaasuputkesta, joka yhdistää Venäjän Saksaan. Yhteisessä julkilausumassa Washington ja Berliini uhkaavat uusia pakotteita, jos Moskova liukastuu tämän projektin käyttöön, ja sitoutuvat yrittämään kompensoida menetyksiä Ukrainalle, joka menettää osan Venäjän kauttakulusta. tulevan kaasuputken kautta.

“Jos Venäjä yrittää käyttää energiaa aseena tai tehdä muita aggressiivisia tekoja Ukrainaa vastaan, Saksa ryhtyy toimiin kansallisella tasolla ja vaatii tehokkaita toimenpiteitä kansallisella tasolla. Euroopan unioni, mukaan lukien pakotteet, Venäjän vientikapasiteetin rajoittamiseksi Eurooppaan energia-alalla ”, sanovat kaksi liittoutuneita maita.

He vetoavat myös kaasun jatkamiseen “Kauttakulku Ukrainan läpi vuoden 2024 jälkeen”, määräaika, josta tällä hetkellä määrätään Venäjän kanssa tehdyssä sopimuksessa. “Saksa sitoutuu käyttämään kaikkia painostusvälineitään helpottamaan enintään kymmenen vuoden pidentämistä” tämän kauttakulkusopimuksen, ja nimeää “Erityislähettiläs tukemaan näitä neuvotteluja” mennessä 1On Yhteisen julkilausuman mukaan syyskuu.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Nord Stream 2, Venäjän kaasuputki, joka kylvää ristiriitoja Euroopassa

Lopuksi Berliini lupasi ” luoda “ a “Vihreä rahasto” varten “Ukrainan energiamuutoksen tukeminen”, jonka alun perin Saksa sopi vähintään 150 miljoonan euron arvosta “Edistää ja tukea investointeja vähintään miljardilla dollarilla” erityisesti yksityiseltä sektorilta.

Saksan diplomatian päällikkö Heiko Maas ilmaisi mielipiteensä “Helpotus” edessä «Ratkaisu rakentava». Ja Moskovan mukaan Angela Merkel ja Vladimir Putin sanoivat olevansa yhdessä “Tyytyväinen siitä, että Nord Stream 2: n rakentaminen” oli “Valmistumassa”.

Itse asiassa Yhdysvaltojen ja Saksan välinen sopimus näyttää poistavan viimeiset esteet sopimuksen toteuttamiselle. Yhdysvaltain hallitus väitti, että työn loppu oli nyt väistämätöntä, ja teki siksi kaikkensa esitelläkseen tämän kompromissin pienempänä pahana.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Arktisessa neuvostossa Washington nostaa sanktiot Nord Stream 2 -yhtiölle

Joe Biden kritisoi

Yhdysvallat on vastustanut voimakkaasti tätä putkea vuosien ajan. He pahoittelevat, että se kulkee Itämeren ohitse, mutta ei Ukrainan ohitse, uhkaamalla viedä tältä maalta osan kauttakulusta kerätyistä tuloista, mutta myös keinosta painostaa Moskovaa.

Joe Biden päätyi kuitenkin keväällä luopumalla seuraamusten asettamisesta hankkeen estämiseksi, uskoen, että oli liian myöhäistä ja että oli parempi lyödä vetoa yhteistyöstä Saksan kanssa – Nord Stream 2: n hyväksi. Tämä käänteinen tulos on ansainnut Yhdysvaltain presidentti kritiikkiä republikaaneilta, mutta myös monilta hänen demokraattisen leirinsä tenoreilta.

Viime viikolla Washingtonissa käydessään Angela Merkel vahvisti, että Ukrainan on pysyttävä “Kauttakulkumaa” Venäjän kaasulle, kun taas Joe Biden oli sanonut jakavansa hänen kanssaan “Vakaumus siitä, ettei Venäjää saa antaa käyttää energiaa aseena”. Lausunnot, jotka loivat pohjan sopimukselle, ilmoitettiin keskiviikkona.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Ukraina tuntuu pettäneen Brysselin ja Washingtonin

Republikaanit olivat odottaneet yksityiskohtia tuomitsemalla tämän kompromissin tiistaina. “Tiesimme aina, että Biden jakoi Putinin sängyn, nyt he halailevat”, pilkattiin provosoivasti, Trumpist-senaattori Ted Cruz, herättäen a “Lahja” salliminen “Venäjän diktaattorit” alkaen “Energian kiristäminen” Eurooppaan.

Amerikan diplomatian numero kolme, Victoria Nuland, vastasi keskiviikkona, että Bidenin hallitus oli perinyt Nord Stream 2: n “Yli 90% valmis”, ja siksi mahdotonta pysäyttää, kun taas vuonna 2016, kun Donald Trump saapui Valkoiseen taloon, Yhdysvallat oli hänen mukaansa, “Kaasuputken tukkeutumisprosessissa”. Hän joutui myös kieltämään raportit siitä, että Washington olisi painostanut Ukrainan viranomaisia ​​hiljentämään kritiikkiään vedoten siihen “Tiiviit neuvottelut” Kiovan kanssa.

Valkoinen talo ilmoitti heti, että presidentti Joe Biden ottaa vastaan ​​ukrainalaisen kollegansa Volodymyr Zelenskyn 30. elokuuta. Ukraina ja Puola kuitenkin vahvistivat Yhdysvaltojen ja Saksan välisen sopimuksen seurauksena, että Nord Stream 2 oli uhka koko Keski-Euroopalle.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Saksassa pelko Nord Stream 2 -kaasuputken hylkäämisestä

Maailma AFP: n kanssa

voit käyttää tätä sivustoa