June 22, 2021

“Merien paremmin tutkimiseksi tarvitsemme autonomisia ajoneuvoja, poijuja, majakoita …”

Pariisin Unescossa toimiva hallitustenvälinen valtamerikomissio (IOC), meripolitiikkaa ja alueellista koordinointia käsittelevän osaston päällikkö Julian Barbière, todistaa globaalin okeanografisen tutkimuksen tilasta.

Mikä on IOC: n rooli?

Sen tehtävänä on kehittää kansainvälistä yhteistyötä, tutkimus- ja merihavainnointiohjelmien koordinointia, meriympäristön suojelua ja riskien vähentämistä. Olemme esimerkiksi hallinnoineet tsunamivaroitusjärjestelmiä 1960-luvun alusta lähtien.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Ylikuumeneminen, happamoituminen, tukehtuminen, saastuminen, levät … uppoava valtameri

KOK perustettiin tutkijoiden aloitteesta Intian valtamerelle vuonna 1960 tehdyn kansainvälisen retkikunnan jälkeen. Meillä on 180 jäsentä: valtameren ja ilmakehän tutkimuksesta vastaava amerikkalainen virasto, Ranskan ympäristöministeriö, valtameren ministeriö ja Kanadan kalastus… Meidän tehtävämme on syntetisoida tietoa ja välittää se poliittisille päättäjille. Näin teimme esimerkiksi 2000-luvun alussa meren happamoitumisen suhteen, joka oli silloin nouseva kysymys.

Oletko osallistunut “Maailman valtameren arviointiin”?

Olimme tämän arviointityön perusta. Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokous pyysi meiltä toteutettavuustutkimusta vuosina 2005–2006, sitten valtiot ottivat tämän prosessin haltuunsa. Paljon on vielä tehtävää merentutkimuksen alalla: ne ovat edelleen nuoria säähän verrattuna, joiden datasarjoja on yli sata vuotta ja jotka hyötyvät vakiintuneesta kansainvälisestä yhteistyöstä. Kemiallisten parametrien säännöllinen tarkkailu on äskettäin. Merivalvonta on puutteellista. Sitä tulisi vahvistaa pylväiden ympärillä, tutkia enemmän vesipatsaaa. Menemme Argo-järjestelmällä jopa 2000 metriä pinnan alle, ei matalammalle, kun olemme vasta ymmärtämässä, että muutokset ovat käynnissä syvyydessä. Kaivosteollisuus haluaa käyttää näitä suuria rahastoja, joiden ekosysteemeistä tiedämme vähän. Voidaan vielä löytää 700 000 – 1 miljoonaa lajia bakteereita lukuun ottamatta! KOK haluaa edistää järjestäytyneen ja osallistavan globaalin suunnittelun periaatetta ja päättää kaikkien matkailijoiden, merenkulun, energiantuotannon jne. Alojen toimijoiden kanssa.

Mitä tarvitaan tutkimuksen edistämiseen?

Tarvitsemme autonomisia ajoneuvoja, poijuja, majakoita … Tutkimuksiin osallistuvat aina samat 20 valtiota. Vuoden 2020 lopussa julkaistussa mietinnössämme “Mapping capacities for ocean governance” näyttää siltä, ​​että keskimäärin vain 1,7% kansallisista tutkimusbudjeteista osoitetaan meritieteisiin. Osana helmikuussa alkanutta Yhdistyneiden Kansakuntien kestävän kehityksen vuosikymmeniä (2021–2030) ilmoitamme käynnistävänsä noin kolmekymmentä innovatiivista kansainvälistä tieteellistä ohjelmaa biologisen monimuotoisuuden, valtamerilinkkien ja sään välillä.

Sinulla on 14,33% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Lisää ohjetta