June 24, 2021

Mesopotamian myyttisen kaupungin Marin kerrosten ylösnousemus

Myyttinen ja kirottu. Tämä on kaksinkertainen epiteetti muinaisesta Marin kaupungista, joka sijaitsee Eufratilla nykypäivän Syyriassa, lähellä Irakin rajaa. Jos meidän on tiivistettävä sen historia muutamalla rivillä, sanotaan, että Mari perustettiin noin 2900 eaa. J. – C. ja että se tietää ensimmäisen vauraan ajanjakson välillä – 2500 ja – 2300, joka päättyy sen tuhoutumiseen Akkadin imperiumin toimesta. Tämä nimittää kuvernöörit, shakkanakkus, joka rakensi kaupungin nopeasti uudelleen ja … saavutti itsenäisyytensä. “Se oli erittäin voimakas valtakunta, joka hallitsi Keski-Eufratia, korostaa Sophie Cluzan, yleinen kulttuuriperintökuraattori Louvre-museon itämaisten antiikkien osastolla. Mari hallitsi materiaalireittiä ” joka yhdisti Persianlahden Välimeren maailmaan. Tämä vuoteen 1759 eKr. JKr., Kun Babylonin Hammurabin armeijat tuhoavat kaupungin.

Mari tuntee kolmannen arkeologisen elämän, jonka satunnaisen löydön jälkeen vuonna 1933, kun talonpojat halusivat haudata yhden heistä, törmäsivät muinaiseen patsaaseen. Syyria on Ranskan hallinnoimana ajankohtana Ranskan arkeologi André Parrot (1901-1980). Seuraavasta vuodesta alkaen jäännökset tunnistetaan Marin jäännöksiksi. ”Vuosina 1935-36 André Parrot löysi kuninkaallisen palatsin – joka on ainoa II luvun alustae vuosituhannen, jonka tiedämme kokonaisuudessaan – ja kaivaa kappeli 132 ”, Sophie Cluzan sanoo.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös André Parrotin arkeologinen seikkailu

Seremoniallisella sisäpihalla sijaitseva rakennus on erityisen tärkeä palatsin ulkoasussa, koska valtaistuimessa vastaanotettujen kävijöiden on kuljettava sen edessä. Ei ihme: Kappeli 132 oli omistettu Ishtarille, rakkauden ja sodan jumalattarelle, mutta myös rojaltien suojelijalle. Kaivamalla sitä löydämme maasta freskoja, jotka putosivat seinältä tulipalon aikana, joka tuhosi kaupungin kolmekymmentäseitsemän vuosisataa aikaisemmin. Näistä maalauksista tehdään tarkat tutkimukset, joissa ilmoitetaan värit. 1950-luvulla näistä piirustuksista André Parrot tilasi kaksi suurta jäljitystä kappelin koristeiden rekonstruoimiseksi, havainnollistaakseen Marian monografiaa.

Onnekas uusi ilmestyminen

Miksi puhua siitä uudelleen tänään? Koska kaikki oli poissa. Aloittaen fragmenteista maalauksista, jotka olivat jo huonossa kunnossa 1930-luvulla, kuljetettiin Aleppo-museoon tuntemattomissa olosuhteissa ja varastoitiin sitten museon usein tulvivaan kellariin … André Parrotin tulosteiden osalta kukaan ei tiennyt missä ne voisivat olla tai vaikka niitä olisi edelleen olemassa. Siihen saakka vuonna 2019, jolloin he ilmestyivät jälleen tahattomasti Louvressa, jonka ensimmäinen johtaja Parrot oli, (huonosti) järjestetty Irania koskeviin asiakirjoihin. Anekdotinen? Ei oikeastaan, koska kuten Sophie Cluzan selittää, alkuperäiset maalaukset ovat todennäköisesti palanneet turhaan asiantuntijoille “Näillä tasoilla on nyt alkuperäisten arvo”.

Sinulla on 53,64% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

nähdä