June 24, 2021

Miksi HIV-rokotetta ei vieläkään ole, kun vuosi riitti useiden Covid-19-rokotteiden kehittämiseen?

Neljäkymmentä vuotta ensimmäisen aids-hälytyksen jälkeen 5. kesäkuuta 1981 ei ole vieläkään rokotetta aidsia vastaan. Aidsista ei ole parannuskeinoa: HIV-potilaiden on pakko hoitaa eliniänsä. Päinvastoin, tutkijat onnistuivat poikkeuksellisessa kilpailussa aikaa vastaan ​​koronavirusta vastaan. Alle vuodessa useita Covid-19-rokotteita on hyväksytty. Kuinka selittää tällainen ero?

HIV ja koronavirus ovat itse asiassa kaksi hyvin erilaista virusta, kertoo René-Descartesin lääketieteellisen tiedekunnan (Necker Hospital) virologian emeritusprofessori Christine Rouzioux, kansallisen lääketieteellisen akatemian ja kansallisen farmasian akatemian jäsen.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Ikääntyminen HIV: n kanssa: HIV-positiiviset eläkeläiset jakavat jokapäiväisen elämänsä

Muistatko, mikä HIV on? Kuinka tämä virus toimii kehossa?

HIV (ihmisen immuunikatovirus) on virus, joka tartuttaa immuunijärjestelmän solut – lymfosyytit. Sen erityispiirteenä on integroida sen geneettinen materiaali tarttuvien solujen kromosomiin. HIV on lentivirus, joka aiheuttaa immuunijärjestelmän hitaan hajoamisen ja johtaa vähitellen AIDS-tautiin (hankittu immuunipuutosoireyhtymä). Keho on sitten alttiina monille opportunistisille infektioille (toksoplasmoosi, pneumokystoosi, kryptokokkoosi jne.).

Koska lymfosyytit ovat soluja, joilla on erittäin tärkeä rooli immuunijärjestelmässä, ne ovat aina aktiivisia. Heti kun he ovat aktiivisia, ne tuottavat viruksen. Viruksen replikaatio on siten jatkuvaa.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös “HIV-epidemian loppu on näkyvissä, mutta ei aivan ulottuvillamme”

Antiretroviraaliset hoidot ja niiden yhdistelmä kolmoishoidossa mahdollistavat vain viruksen lisääntymisen estämisen. Nämä hoidot, joita on käytettävä koko elämän ajan, estävät infektion etenemisen AIDS: ksi, mutta eivät poista tartunnan saaneita soluja ja siten hävitä virus. Tartunnan saaneet lymfosyytit siirtyvät lepotilaan, eikä niitä tunnisteta tartunnan saaneiksi, joten niitä ei voida eliminoida. Tämä on tämän infektion suurin este. Se on myös este terapeuttiselle rokotukselle.

Tämä on syy, miksi toistaiseksi ei ole rokotetta aidsia vastaan?

Tämä virus estää jatkuvasti immuunivasteen, ohittaa ne. Kaikista testatuista rokotemenetelmistä ei ole toistaiseksi saatu aikaan tehokasta rokotetta, mukaan lukien adenovirusrokotteet (jotka käyttävät elävää, mutta vaarattomaksi tehtyä virusta osan DNA: n kantamiseen. Toinen virus, tässä tapauksessa HIV, solut immuunivasteen laukaisemiseksi).

Sinulla on jäljellä 70,09% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

hyödyllinen linkki