June 24, 2021

Tammen paskia ei huijata hurmaajien kädessä

Euraasialainen Jay on peitetaidon mestari. Valmistellakseen pitkiä talvikuukausia corvid kerää kymmeniin, ellei satoihin välimuistiin siemeniä ja marjoja, jotka se löytää useita kuukausia myöhemmin. Vielä parempi: tietäen, että häntä tarkkaillaan jatkuvasti, hän on kehittänyt erilaisia ​​tekniikoita pettääkseen kilpailijansa. Täällä hän näennäisesti sijoittaa ruokaa, jonka hän sitten huomaamattomasti siirtää muualle; siellä hän jättää elementin todisteeksi naamioimaan paremmin muita; tai hän käyttää salaisen taskun niskan taitoksissa hyödyntääkseen huomaamattomasti tarvikkeitaan, kun hän ei rakenna todellisia kaksoispohjia.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Varis on varovainen silmäaukosta

Tällaiset käytännöt voivat helposti herättää taikurin taiteen. Varsinkin Cambridgen yliopiston psykologian osastolla, joka on isännöinyt kymmenen vuoden ajan, Clive Wilkins, merkittävä jäsen Lontoon taikapiirissä, joka on Jean-Eugène Robert-Houdinin opetuslasten brittiläinen temppeli. Yleensä illuusionistin heijastukset ruokkivat tutkimusta ihmisen havaitsemattomista kohdista. Mutta Nicola Claytonin tiimi on katsonut eläinten kognitiotutkimuksen palveluun. Artikkelissa, joka julkaistiin maanantaina 31. toukokuuta vuonna PNAS, se osoittaa ensimmäistä kertaa, että eläin voi joutua tiettyjen ihmisilluusioiden uhriksi, mutta toiset jättävät sen pelottomaksi.

Nopeat liikkeet musertavat

Tätä varten tutkijat kouluttivat ensin kuusi paskiaista – kolme urosta ja kolme naista – ilmoittamaan, missä kädessä ruoka oli. Sitten seurata häntä, kun Clive Wilkins välitti hitaasti marjoja kädestä käteen. “Työn vaikein osa”, sanoo Elias Garcia-Pelegrin, artikkelin ensimmäinen kirjoittaja, Cambridgen tohtorikoulutettava ja harrastus taikuri. Lopuksi he tekivät heille kolme klassista manipulointikoketta. Kahdessa niistä illuusionisti teeskentelee siirtävänsä palkkion yhdestä kädestä toiseen. “Potkiminen” -tekniikassa esine pysyy kiinni ihossa, piilossa ensimmäisen käden kämmenellä. “Turnietissa” – jota britit kutsuivat “ranskalaiseksi vapautukseksi” – peukalon ja etusormen välissä pidetty ruoka putoaa takaisin saman käden kämmeneen, toinen palanen vieheenä. Tulos on sama: esine ei vaihda omistajaa. Kolmannessa kokeessa päinvastoin kulku tapahtuu, mutta niin nopeasti, että tarkkailijalla ei ole aikaa nähdä sitä.

Sinulla on 49,14% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

ankkuri