June 22, 2021

Tekoäly ja iso pääoma, sama taistelu, Pablo Jensenin mukaan

Kirja. Tässä on lyhyt ja kannustava kirja, joka lisäksi perustuu hyvään yllätykseen. Fyysikko Pablo Jensen vetoaa odottamattomaan ketjuun, joka yhdistää yhden viime vuosien merkittävimmistä teknisistä innovaatioista yhteen talouden teorioista, jotka ovat jättäneet jälkensä yhteiskunnissamme eniten. Nimittäin keinotekoiset hermoverkot tai syvä oppiminen ja neoliberalismi. Sata sivua kirjoittaja, määriteltyään nämä kaksi käsitettä, esittää hedelmällisiä analogioita niiden välillä. Ja kun he pitävät molempia rajallisina, hän hahmottaa sekä tieteelliset että poliittiset keinot korjata heidän virheensä.

Tämän odottamattoman yhteyden taustalla on Frank Rosenblattin vuonna 1958 julkaiseman artikkelin kuudes bibliografinen viite, joka kuvaa ensimmäistä keinotekoista hermoverkkoa, Perceptronia. Huomautus viittaa vuoden 1952 teoreettista psykologiaa käsittelevään kirjaan, jonka on kirjoittanut tuleva taloustieteen Nobel-voittaja, itävaltalainen Friedrich Hayek, jota pidetään yhtenä neoliberalismin ajattelijoista, joka korostaa kilpailua ja markkinoita.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Tekoäly: Perceptronista ensimmäiseen Macintoshiin, vallankumouksen esihistoria

Mikä suhde näiden kahden välillä? Itse asiassa Hayek yritti kuvata aistimusten syntymistä fyysisten lakien avulla. Hän halusi myös ymmärtää, kuinka järjestys voi syntyä niin monesta eri aivosta. Ja se on melko lähellä sitä, mitä tekoälyalgoritmi, kuten Perceptron tai sen seuraajat, tekee: se rakennetaan säätämällä miljoonia parametreja vastaamaan täydellisesti useisiin kysymyksiin.

Spontaani järjestys

Tämä liittyy Hayekin näkemykseen yhteiskunnista ja taloudesta. Neuronit ovat markkinoiden edustajia. Neuraaliarkkitehtuuri vastaa markkinoiden organisaatiota. Neuronien “ärsykkeet” ovat hinnat. Lopuksi, määrittelemättä yksittäisiä yleisiä sääntöjä, saadaan molemmissa tapauksissa vastaus tai hinta, joka vastaa asetettuja yleisiä tavoitteita. Spontaani järjestys syntyi ilman, että kukaan pystyi todella ennakoimaan sitä ja ennen kaikkea sitä, ettei kykene selittämään sitä.

Tällä on kuitenkin joitain puutteita. Esimerkiksi tekoäly ratkaisee monimutkaisia ​​kysymyksiä, mutta ei aina auta ymmärtämään, miksi tällainen ja sellainen vastaus syntyi, tarjoten lopulta vähän tietoa kuvaamastaan ​​maailmasta. Poliittisesti neoliberalismi näyttää olevan “autoritaarista”, koska se eliminoi markkinoiden yleisten tavoitteiden keskeisen kysymyksen ja siten alistaa yksilöt laeille, jotka pakenevat niitä.

Lopuksi Pablo Jensen, joka oli jo kuvannut vaikeuksia yksilöiden matematisoinnissa vuonna Miksi yhteiskunta ei anna itsensä laskea yhtälöitä (Seuil, 2018), uskaltaa ehdottaa poliittista organisaatiota, jolla ei ole neoliberalismin tai tekoälyn puutteita. Vihje sääntöjen laatimisesta. Ripaus “markkinoita” päästäksesi ulos monimutkaisista tilanteista. Hieman “yhteisistä asioista” organisaatioille, joilla on kollektiivisesti keskusteltuja tavoitteita. Ja paljon älyä näiden kolmen “työkalun” yhdistämiseksi ja yhdistämiseksi. Helppo.

Sinulla on jäljellä 3,16% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

lukea