August 3, 2021

“Lyhyt aivojen historia”, tai kuinka aivomme tainnuttavat yhä enemmän tutkimuksen edetessä

Kirja. Kuinka voit jäljittää viisisataa vuotta kestäneitä aivotutkimuksia niin tiheässä kirjassa ilman, että lukijan huomio koskaan löystyy? Eläintieteen professori (Manchesterin yliopisto) Matthew Cobb saavuttaa viimeisimmässä numerossaan aivoja ja ajatuksia koskevien biologisten teorioiden historian avaamisen, korostamalla unohdetut toimijat ja panokset – tutkijat, mutta myös marsut, ihmiset tai eläimet – ja väsymättä kyseenalaistaa tutkimuksen, kokeiden ja mallien merkitys nykypäivään saakka.

Kirja avautuu sydämellä: ihmiset pitivät pitkään, että tämä elin oli ajatuksen ja tunteiden paikka. Nämä esitieteelliset käsitykset ovat jättäneet jälkiä myös yhteiselle kielelle, kirjoittaja toteaa. Emmekö sano “opi sydämestäsi”, “ole murtunut”, “ota sydämeen”? Aristoteleen mukaan sydän tuotti henkeä, jota veri kuljetti, mikä viittaa kammion psykologian teoriaan. XVIIe vuosisadalla René Descartes totesi monien aivojen leikkausten jälkeen, että eläinten ruumis toimii koneena, jossa aivoilla on perustava rooli – ihmisillä on erilainen sielu ja kieli. Tätä eläin-kone-teoriaa seuraavat muut analogiat, kuten aivokello, aivomautomaatti, lennätin, tietokone … niin monet stimuloivat löydöt, jotka havainnollistavat “Erityisesti aivojemme plastisuus”, kommentoi tutkija.

Aivotoiminta, tämä tuntematon

Viisitoista lukua, joissa on lyhyet mutta selkeät otsikot – “Sydän”, “Voimat”, “Sähkö”, “Toiminto”, “Evoluutio”, “Esto”, “Neuronit” … aina “Tietoisuus” ja “Tulevaisuus” – , Matthew Cobb laulaa päämotiivinsa: tutkijat eivät vielä ymmärrä selvästi, kuinka aivoissa olevat 90 miljardia hermosolua, 100 miljoonaa miljardia synapsia, miljardit gliasolut jne. Tuottavat yhdessä aivotoimintaa. Vuonna 1883 Henri Bergson sanoi “Että jos ajatus olisi lokalisoitu, voisimme leikata sen ja saada sen skalpellin kärjellä”, ennen kuin päätät: Ajatus ei asu aivoissa. ”ATtänään, connectome, eli täydellinen suunnitelma yhteyksistä “10 000 hermosolua kottaran aivoissa on 70% kuvattu” vain, toteaa kirjoittaja. ”Se antaa käsityksen siitä, kuinka paljon on vielä tehtävä ennen ihmisen aivojen ymmärtämistä. “

Sinulla on jäljellä 35,62% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

klikkaa tästä