August 3, 2021

Kaalien fraktaalimuodon salaisuus

Mikä on yhteinen, mutta ei triviaali esine, joka herättää sekä vastenmielisyyttä lapsissa, kiehtovaa tunnettua matemaatikkoa että yleistä ihailua torilla? Vastaus: Romanesko-kaali. Ystävät lukijat, unohda sinussa oleva lapsi, joka vihasi kaalia niin paljon. Kukkakaali, ruusukaali, kyssäkaali, parsakaali, romaanikaali …: kenelläkään ei ollut onnea miellyttää sinua huolimatta vanhempien ponnisteluista yrittää saada sinut nielemään joitain – lukuun ottamatta heidän nimimerkkinsä kermassa.

Unohda tämä lapsi sitten miettimään tätä kahdeksatta maailmanimeä: Romanescon kukintoja. Hyvin voimakkailla kartiomaisilla kuvioillaan, jotka muistuttavat Gizan pyramidia, vaikka ne ovatkin vaatimattomampia, nämä kasvirakenteet ovat suurimman osan arkkitehtuuristaan ​​velkaa Äiti Luonto. Ihmisen käsi puuttui vain toissijaisesti näiden upeiden rakennusten valintaan.

Spectacular on sana. « Jos sitä ei olisi luonnossa, fraktaalin olisi pitänyt keksi kukkakaalilajike Romanesco. Jokapäiväisten esineiden joukossa tämä on paras esimerkki karkean pinnan käsitteestä, mutta rikkaasta muuttumattomuudesta. », ihmetteli puolalais-ranskalainen-amerikkalainen matemaatikko Benoît Mandelbrot, fraktaalirakenteiden löytäjä (Kaiken tiedon yliopisto. Matematiikka, Odile Jacob, 2002). Tämä kaali on todellakin täydellinen esimerkki luonnollisesta fraktaalirakenteesta, kuten lumihiutaleet tai sienet. On selvää, että siinä on samanlainen geometria havaintojen laajuudesta riippumatta. Lähentämällä kaalin kärkeä löydämme sen koko rakenteen; puhumme “itse samankaltaisesta” hahmosta tai äärettömän pirstaleisesta matemaattisesta esineestä. Pystysuora mise en abyme.

Kyseessä oleva kesyttäminen

Mutta miten nämä Brassicaceae onnistuvat rakentamaan nämä hypnoottiset rakennukset? Heidän ranskalaisen tiimin löytämät valmistussalaisuudet paljastetaan katsauksessa Tiede 9. heinäkuuta. Kaikki kaalit rakentavat fraktaalirakenteita, mutta ne ovat vieläkin vaikuttavampia Romaneskossa. « Kotimaisissa kaaleissa fraktaalien järjestys voi nousta 7 tai 8 [le même motif est répété sur 7 ou 8 échelles], vain 2 tai 3 heidän villissä esi-isässään, kertoo François Parcy, CNRS-CEA-Inrae Grenoble-Alpesin yliopistosta, joka koordinoi tutkimusta Tiede Christophe Godinin kanssa Inriasta (ENS de Lyon, CNRS, Inrae). Tutkimuksemme havainnollistaa, kuinka kasvien mutaatioiden valinta kesyttämisen aikana muutti niiden muotoa, joskus rajusti, tuottamaan hedelmiä tai vihanneksia, joita arvostamme tänään. “

Sinulla on 73,89% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

valitse viittaus