August 2, 2021

Tieteelliset tulokset ovat yhä avoimempia kaikille

Kasvavat budjetit ranskalaisessa tutkimuksessa ovat harvinaisia. Ja vielä harvinaisempia ovat ne, jotka kolminkertaistavat äänenvoimakkuuden. Sen vuoksi puhekeskustelussa hymyili 6. heinäkuuta, jolloin korkeakoulu-, tutkimus- ja innovaatioministeri Frédérique Vidal ilmoitti noin 45 miljoonan dollarin budjetista. ‘euroa kolmen vuoden aikana (2021–2024)’ 2e avoimen tieteen suunnitelma ”.

“Avoin tiede”, josta ministeri toivoo pian olevan pleonasma, nimeää “Tieteellisen tutkimuksen tulosten, menetelmien ja tuotteiden esteetön levittäminen”. Tunnetuin esimerkki on ilmainen, avoin julkaisu tutkimusartikkeleiden kielellä. Tämän jo globaalin liikkeen olevan avoimuuden tulisi edistää ideoiden liikkumista ja siten tiedon edistymistä ja jopa innovaatioiden syntymistä. Se edistää yleensä luottamuksen rakentamista tieteen ja yhteiskunnan välille.

Lue myös Kuinka lukea ja ymmärtää tieteellinen tutkimus oikein

Mutta niin ilmeinen kuin se onkin, käsite ei siis vielä ole pleonasma. Viimeisimmän avoimen tieteen barometrin mukaan, joka syntyi vuoden 2018 ensimmäisestä toimintasuunnitelmasta, vain 56% ranskalaisista julkaisuista vuonna 2019 on vapaa pääsy. Luku on kuitenkin nousussa erityisesti siksi, että useat virastot, kuten National Research Agency (ANR), National Health Security Agency (Anses) tai Environmental and Energy Management Agency (Ademe), velvoittavat rahoittamansa tutkijat julkaisemaan artikkeleitaan avoimessa pääsyssä.

Siksi suunnitellaan uusia toimia, joissa painotetaan kahta aihetta, joihin ei vielä ole juurikaan vaikutusta: tietoihin ja ohjelmistoihin. ”Ohjelmistojen tuominen avoimeen tieteeseen on käytännössä vallankumousarvioi tietojenkäsittelytieteen professori Roberto Di Cosmo, avoimen tieteen komitean jäsen. Ohjelmisto on kaikkialla, mutta et näe sitä. Ne ovat myös tutkimustuotteita, samoin kuin artikkelit tai tiedot. “ Monet työkalut tekstien, kuvien, genomien tai jopa simulaatioiden analysointiin on todellakin kehitetty laboratorioissa ja toisinaan jaettu niiden ulkopuolelle. Toinen suunnitelma kannustaa heidän jakamistaan ​​tekemällä lähdekoodin saataville.

Yhdistetty tietojärjestelmä

Laboratorioissa “datan järjestelmänvalvojat”, jotka tukevat kollegoitaan kokeellisen datan hallinnassa, ovat nyt myös “algoritmien ja lähdekoodien” ylläpitäjiä. Ohjelmien tuotanto otetaan huomioon uraa arvioitaessa samalla tavalla kuin artikkelit, patentit, teolliset yhteistyöt, yleisölle suunnatut toimet … Lopuksi Ranskassa käynnistetty Software Heritage -aloite, joka arkistoi jo lähes 11 miljoonaa ohjelmaa ja tekee niistä saataville, tuetaan myös. “Ranskasta on tulossa johtava asema tällä avoimen tieteen alueella. Olemme kateellisia ulkomailla! “, toteaa Roberto Di Cosmo, myös Software Heritage -pilotti.

Sinulla on 32,65% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

katso tätä sivustoa