July 28, 2021

Brain-urheilu viivästyttää Alzheimerin tautia

Lukea (Maailma, kirjat, aikakauslehdet …); Kirjoita kirjeitä; pelata kortteja tai lautapelejä; tee pulmia … Lyhyesti sanottuna, saat aivosi toimimaan iästä riippumatta. Tulevaisuuden tutkimus, julkaistu verkossa 14. heinäkuuta vuonna Neurologia, American Academy of Neurology -lehdessä, todetaan, että älyllisesti stimuloivien toimintojen harjoittaminen pitkässä iässä viivästyttää Alzheimerin taudin (AD) kliinisten oireiden ilmaantumista viidellä vuodella.

Vaikka tällä neurodegeneratiivisella taudilla, joka vaikuttaa noin 50 miljoonaan ihmiseen maailmanlaajuisesti (Ranskassa 1,2 miljoonaa Ranskassa), ei ole lainkaan hoitoa hidastaa sen etenemistä (Yhdysvalloissa kesäkuussa hyväksytyn adukanumabin tehokkuus on edelleen kiistanalainen), tutkimus korostaa myös ennaltaehkäisyä.

Viime vuosina vahvistetut tutkimukset ovat osoittaneet, että yli kolmasosa uusista tapauksista voitaisiin estää taistelemalla sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, lähinnä tupakkaa, istumatonta elämäntapaa, korkeaa verenpainetta ja diabetesta vastaan. On myös osoitettu, että AD: n ensimmäiset oireet ilmenevät myöhemmin, koska tutkimusten kesto on pitkä. Älyllinen toiminta lisää hermoyhteyksien suorituskykyä, mikä antaa yksilöille mahdollisuuden vastustaa neurodegeneratiivista prosessia pidempään. Tämä on kognitiivisen varauksen käsite.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös “Alzheimerin tauti on erittäin yrittävää, mutta mikään ei oikeuta poikkeamista tutkimuksen säännöistä”

Entä henkisen toiminnan vaikutus myöhässä? Tutkiakseen sitä Robert Wilsonin tiimi (Rush University, Chicago, Yhdysvallat) seurasi keskimäärin seitsemän vuoden ajan 1903 iäkästä ihmistä, joihin AD ei alun perin vaikuttanut. Nämä vapaaehtoiset täyttivät seitsemän kohtaisen kyselylomakkeen lukutottumuksistaan ​​ja muista kognitiivisista toiminnoista, kuten lautapeleistä ja kirjeen kirjoittamisesta. Koe arvioitiin asteikolla 1 – 5, harjoitustiheyden mukaan.

Vähennä esiintyvyyttä ja kustannuksia

Tutkimusjakson aikana, kun heille tehtiin vuosittaiset tarkastukset, 457 osallistujaa ilmoitti Alzheimerin taudista. Oireet ilmestyivät keskimäärin 88,6-vuotiaana niillä, joilla oli heikko kognitiivinen aktiivisuus (pisteet 2,1 / 5), verrattuna 93,6 vuoteen ryhmässä, jolla oli korkea pisteet (4), ero on viisi vuotta. Päätelmät pysyivät muuttumattomina ottaen huomioon muuttujat, kuten koulutustaso ja sosiaalisten suhteiden voimakkuus.

“Tietomme viittaavat siihen, että kognitiivisen toiminnan ja Alzheimerin taudin puhkeamisen iän välinen yhteys määräytyy ensisijaisesti kognitiivisen toiminnan myötä myöhässä”, kirjoittavat Robert Wilson ja hänen kirjoittajansa ja huomauttavat, että heidän tutkimuksessaan keskitytään valittuun väestöön: suurin osa osallistujista on valkoisia, joilla on melko korkea koulutustaso.

Sinulla on jäljellä 26,07% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Täällä