June 22, 2021

pyöreä pallo oikeaan aikaan

“Miksi jalkapallo? Jalkapallon mysteeri Platinin ja Jankélévitchin mukaan ”, kirjoittanut Stéphane Floccari, Les Belles Lettres, 288 s., 16,90 €, digitaalinen 12 €.

Euro 2021: n aloitus perjantaina 11. kesäkuuta ilmoittaa maailman suosituimman urheiluvaatimuksen suhdannevaihtelua. Amatöörit valmistelevat intohimoisia iltojaan, halveksijoita ja välttämisstrategioita. Molemmat voivat kokoontua kirjan ympärille: Miksi jalkapallo?, kirjoittanut Stéphane Floccari. Filosofi todellakin kutsuu tätä urheilulajia, jonka Pier Paolo Pasolini sanoi olevan viimeinen moderni rituaali “Keskeytä tuomion uskaltaminen ajatella niin”. Floccari, joka pukeutuu säännöllisesti kramppeihinsa ranskalaisessa kirjailijaryhmässä, tunnistaa hankkeen vaikeuden. Koska hän kirjoittaa, “Molièren ja Mbappén maassa urheilu kärsii edelleen pitkästä teoreettisesta hylkäämisestä”.

“Emotionaalinen rutto”, sosiologi Jean-Marie Brohm meni niin pitkälle kuin kirjoitti siitä. Jalkapallomaailman edessä on varmasti kehitetty monia hyväntahtoisia teorioita. Mutta jos ilmiöön heitetty valo, humanistisista tieteistä ballistiikkaan, on rikastuttanut rationaalista tietämystämme kohteesta, se ei ole vielä ehtinyt mysteeriä. Tämä on tavoite, jota kohti tämä essee käynnistää a «Potkia ja kiirehtiä» (Englantilainen tekniikka, joka koostuu pallon lähettämisestä pitkälle eteenpäin, hyökkääminen kohti vastustajan maalia): ymmärrä “Pallon työntämisen jalan mysteeri”.

Jalkapallo “käytännössä, johon liittyy merkitystä ja arvojen luojaa”

Mutta mitä täällä on niin käsittämätöntä, että tämä Nietzschen asiantuntija menee niin pitkälle kuin verrataan rakkauden, kuoleman ja ajan mysteereihin? Tämän hienosti kirjoitetun kirjan, joka kehittää yllättävän pelisuunnitelman, jossa Platini mainitaan yhtä paljon kuin Merleau-Ponty, suuri kiinnostus on nimenomaan välittää tämä mysteeri meille kuin nahkapallo, jotta se koskettaa jalkaa. Kaikki alkaa, “Toisella puolella pallo, sekä luonnonlainsäädännön alainen että oikukas, ja toisaalta jalka ‘, sillä aikaa “Muut urheilulajit tekevät kädestä, tekniikan elimestä ja ajatuksen tuesta toiminnassa hallitsevan ja yksinomaisen ihmisen taitoperiaatteen”.

Kun olet käynyt läpi historian, sosiologian, antropologian, psykologian ja aktivoinut eleiden ja sanojen muistin kentältä, pohdinta pyrkii ottamaan huomioon jalkapallon “Harjoituksena, johon liittyy merkitys ja arvojen luoja niille, jotka harjoittavat sitä ja katsovat sitä”. Siksi on kyse ajattelusta tilanteessa, pallo jalkaan tai tässä “Peli ilman palloa” mistä katsojan toiminta koostuu. Sellaisella “Määritelmäpinta” sitten ilmestyy tämän teoksen todellinen numero 10, filosofi Vladimir Jankélévitch (1903-1985).

Sinulla on jäljellä 25,94% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

katso lisätietoja