June 24, 2021

Roberto Baggio, Italian ikuinen tähti

Tarina lapsuuden unelmasta tuli painajaiseksi yhdelle Italian jalkapallon suurimmista pelaajista. Letizia Lamartiren elokuva, Jumalallinen Codino. L’art du mutta par Roberto Baggio, video-on-demand-alustalla Netflix, palaa kuuluisan transalpiinien numero 10 uraan hänen debyyttinsä Vincenzassa 1980-luvulla aina epätodennäköiseen paluunsa Bresciaan 2000-luvun alussa. Ihanteellinen valmistautumalla Italian paluuseen kansainväliseen kilpailuun viisi vuotta sen jälkeen, kun se osallistui Euro 2016 -tapahtumaan Ranskassa (karsinta puolivälierissä Saksaa vastaan, 1-1, 6-5 välilehden jälkeen).

Hagiografinen elokuva avautuu lapsen kuvitellessa voittavan rangaistuspotkun MM-finaalissa. Unelma, joka olisi voinut toteutua vuonna 1994, Yhdysvaltain maailmancupin aikana. Finaalissa Squadra Azzura, jota johtaa Franco Baresi ja jota valmentaa Arrigo Sacchi, kohtaa Brasilian Romario ja Bebeto. Tylsä ottelu, joka päättyi surulliseen 0-0 jatkoaikaan.

Sitten ampumaistunto avautuu. Joukkueen tähti Baggion kenkien päässä on Italian kohtalo. Jatko on tiedossa: Vuoden 1993 Ballon d’Or missaa ja lähettää pallon ilmaan. Trauma, joka vainoaa häntä aina.

Jos tämä finaali on elokuvan kohokohta, Lamartire maalaa muotokuvan yksinkertaisesta miehestä (jota pelaa Andrea Arcangeli ja jonka samankaltaisuus Baggioon on silmiinpistävää), intohimoisena ja itsenäisenä, joka ei lakkaa epäilemästä: hänestä, hänen lahjakkuudestaan, hänen fyysinen muoto (ristiinivelsiteiden repeämä melkein paransi uraansa), rakas hänen karkea ja epäoikeudenmukainen isänsä, mutta myös hänen valmentajansa, paitsi Carlo Mazzone. Brescian valmentaja organisoi itse asiassa strategiansa “Robyn” ympärille ja saa hänet takaisin esiin samalla kun kaikki tarkkailijat asettavat hänet eläkkeelle.

Baggio löytää joitain vastauksiaan ja pystyy rakentamaan itsensä fyysisesti ja henkisesti uudestaan ​​buddhalaisuuden ansiosta, mihin hän muutti ollessaan Fiorentinassa (vuosina 1985-1990), toipumassa edelleen ensimmäisestä loukkaantumisestaan, mikä saa hänet useita kuukausia poissa maasta.

Silti erittäin suosittu

Elokuvan yhdeksänkymmenen kahden minuutin ajan, joka on jalkapallo-ottelun kesto, jossa on seisokkeja, Baggio näyttää olevan lähellä ihmisiä, tuhat liigaa nykyisiltä pelaajilta. Hän on edelleen erittäin suosittu Italiassa, jossa kukaan ei syyttää häntä pelaamasta kilpailevissa joukkueissa, jotka vihaavat toisiaan (Fiorentina, Juventus, AC Milan, Bologna, Inter Milan, Brescia).

Uudelleen löytämisen lisäksi a mestari (“mestari”, italiaksi), elokuvan kiinnostus on sen täsmällisessä rekonstruoinnissa menneestä ajasta. Menneisyyden suuruus, jossa Italia hallitsi maailman jalkapalloa, kun Arrigo Sacchi mullisti strategian ja hylkäsi perinteisen catenaccio (puolustava “lukko”) kollektiivisempaan, nopeampaan ja loukkaavampaan peliin.

XX: n lopussae vuosisadalla jalkapallo oli edelleen inhimillistä, ei täysin rahoitettua, vaikka voimme nähdä täältä alun, jo niinkin suurilla summilla siirtoja pelaajalta hauskalle matolle (letti, Italiassa).

Toisaalta elokuva epäonnistuu tietyllä hitaudella ja melko tasaisella toteutuksella. Samoin tarina pelaa liikaa ellipsillä, ohittaen siististi pelaajan uran olennaiset kohdat, kuten hänen valintansa MM-kisoihin vuonna 1998 tai aikansa Italian suurimmissa seuroissa. Tämän seurauksena on vaikutelma tarinasta, jossa on reikiä.

Jumalallinen Codino soittaa nostalgista merkkijonoa, jossa on paljon musiikkia ajasta ja kiinnittäen erityistä huomiota yksityiskohtiin, olipa se sitten muoti, autot ja erityisesti asut. Diadora, vuoden 1994 italialaisen joukkueen laitetoimittaja, ei erehtynyt: elokuvan julkaisun yhteydessä italialainen yritys on juuri julkaissut linjansa uudelleen Yhdysvaltain maailmancupista käyttäen Baggiota voileipämiehenä. Se vaihtelee kengistä verryttelypukuihin, pelipaitoihin ja jopa sukkiin. Lähes kaikki oli loppu vain päivässä.

Jumalallinen Codino. L’art du mutta par Roberto Baggio, kirjoittanut Letizia Lamartire, Italia, 92 min, saatavilla Netflixissä.

Katso tätä