August 2, 2021

Kiinalainen uimari Sun Yang, kolminkertainen olympiavoittaja, riistetty Tokion olympialaisista

Sun Yang menettää Tokion olympialaiset (olympialaiset). Urheilun välitystuomioistuin (CAS) päätti tiistaina 22. kesäkuuta keskeyttää kiinalaisen uimarin neljäksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi sen jälkeen, kun viimeksi mainittu oli tuhonnut vasaralla veripullon veressä odottamattoman torjunnan aikana. doping. Tämä keskeytys, joka alkoi 28. helmikuuta 2020, päättyy siis kesäkuussa 2024, muutama viikko ennen Pariisin pelien avaamista. Sun Yang on silloin 32-vuotias.

Helmikuussa 2020 CAS oli jo määrännyt kahdeksan vuoden keskeytyksen – enimmäisrangaistuksen – kiinalaiselle uimarille tästä eleestä. Mutta yleisen hämmästyksen vuoksi Sveitsin liittovaltion tuomioistuin oli joulukuussa mitätöinyt tämän päätöksen seuraamuksin “Puolueellisuus” välimiespaneelin puheenjohtaja ja myös Italian diplomatian entinen johtaja Franco Frattini.

Tuomitessaan eläimille Kiinassa tehdyn julmuuden, ja vaikka Sun Yang -tapausta tutkittiin, tuomari oli todellakin osallistunut sarjaan twiittejä “Äärimmäisen väkivaltainen” ja rasistinen, paljasti tuomioistuin.

Toukokuussa pidetyn uuden kuulemistilaisuuden jälkeen välimieselin vahvisti tiistaina keskeyttämisen, mutta lyhensi kestoa: neljä vuotta, johon on lisättävä kolmen kuukauden rangaistus edellisestä rikkomuksesta. dopingin vastaisten määräysten Koska uutta vetoomusta Sveitsin oikeuslaitokseen ei voida keskeyttää, tie Tokion kisoihin on estetty Sun Yangille.

Kilpailijoiden vihamielisyys

Palvottu maassaan, useiden suurten tuotemerkkien museossa, Sun Yangilla on luettelossaan kolme olympiakultaa, jotka valittiin Lontoossa vuonna 2012 (400 metriä ja 1500 metriä vapaauinti) ja Riossa vuonna 2016 (200 metriä vapaauinti). Hän voitti myös yksitoista maailmanmestaruutta. Kiinan uintiliitto selitti, että Gwangju Worldsin (vuonna 2019) tittelin kiinalaiset uimarit olisivat “Automaattisesti hyväksytty” Tokion kisoihin (23. heinäkuuta – 8. elokuuta). Sun Yang, joka oli sitten voittanut kaksi planeetan titteliä 200 metrin ja 400 metrin vapaauinnissa, täytti nämä kriteerit, vaikka Kiinassa mikään ei suodattanut hänen fyysistä tasoa tai valmistautumistilaa.

Urheilijoiden perheen ainoa poika, uimari, paljasti suuren yleisön Shanghain maailmanmestaruuskilpailuissa vuonna 2011: 19-vuotiaana hän mursi 1500 metrin vapaauinnin maailmanennätyksen (jota hän on sittemmin parantanut ja joka hänellä on edelleen) ja oli voittanut myös 800 metriä.

Vuonna 2014 Sun Yang oli testattu positiivisesti piristeessä (trimetatsidiini) suurimmassa salaisuudessa. Tulokset julkistettiin kauan sen jälkeen, kun seuraamus oli annettu. Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2016, kiinalainen uimari oli kohdannut Rion olympialaisten aikana kilpailijoidensa vihamielisyyden – joka oli kiehunut pitkään. Australialainen Mack Horton oli alun perin soittanut hänelle “Doped”, ennen kuin häneltä varastettiin kulta 400 metrin vapaauinnissa.

Yleensä horjumaton kiinalainen uimari oli puhkenut kyyneliin ja kostanut voittamalla 200 metriä. “Sun Yang, hän on violetti kusta”, oli tällä välin pilkannut ranskalaista taustamuotoilija Camille Lacourtia, “Inhottava nähdessään ihmisiä, jotka huijaavat käytävillä”.

Lue myös “Luulen, että tiedät miksi”: Kiinan uimari Sun Yangin voitto saa ihmiset puhumaan

Muotovirhe

Kotona kontrolloidussa syyskuussa 2018 Sun Yang oli tuhonnut verinäytteen vasaralla väittäen puolustuksekseen, että tarkastajat eivät olleet tuottaneet “Henkilöllisyyttä osoittavat asiakirjat”.

Kansainvälinen uintiliitto oli kuitenkin tyhjentänyt uimarin teknisen virheen takia – ennen kuin CAS hylkäsi hänet – antamalla hänen ilmestyä maailmalle vuonna 2019 joidenkin vastustajien pettymykseksi. “En halua nähdä tämän kaverin kilpailevan maailmoissa tai olympialaisissa kumppaneitani vastaan, jotka työskentelevät kovasti työskennellessään siellä”, aloitti näin brittiläinen Adam Peaty, olympiavoittaja 100 metrin rinnassa.

Mitalistit hänen rinnallaan, yli 400 metriä ja 200 metriä, australialainen Mack Horton kieltäytyi seisomasta palkintokorokkeelle, kun taas britti Duncan Scott kieltäytyi kättelemästä. “Olet häviäjä, olen voittaja! “Sun oli kostanut turhautuneena puristaen nyrkkinsä Scottin suuntaan.

Maailma AFP: n kanssa

lisätietoja täältä