August 2, 2021

Hoga, 5 000 euron (sähkö) auto, joka sopii kuin Ikean huonekalu

Alkuperäinen projekti sähköiselle kaupunkiautolle: sen loi nuori amerikkalainen suunnittelija, joka keskittyy 374-osaisiin sarjoihin

Entä jos autot myydään paketissa? Emme puhu malleista, vaan todellisista moottoreilla varustetuista autoista. Nuori amerikkalainen suunnittelija Ryan Schlotthauser ajatteli tätä viimeistä ratkaisua, joka esitti Detroitin luovien tutkimusten yliopistossa opinnäytetyössään kunnianhimoisen projektin, jossa yllättävää synergiaa lisätään. Toisaalta Renault, toisaalta Ikea: kaksi hyvin erilaista yritystä, mutta joka Schlotthauserin mukaan voisi luoda jotain niin yksinkertaista kuin mahdollisesti tehokasta. On sanottava, että suunnittelija kuvittelee ranskalaisen yrityksen ja ruotsalaisen jättiläisen välistä yhteistyötä, mutta tosiasia on, että projekti on mennyt ympäri maailmaa. Tuloksena olisi 374-osainen sarja, joka kootaan ohjeiden mukaisesti, aivan kuten Ikean huonekalut, joilla on lausumaton nimi.

LOMAKE DA BAUHAUS

Höga (ruotsinkielinen sana, joka tarkoittaa “pitkä” tai “leveä”) on pieni sähköauto – 2,3 metriä pitkä ja 1,8 metriä korkea – ihanteellinen kaupunki- ja kestävään liikkuvuuteen. Akku ja moottori sijaitsevat lattian alla koko matkustamotilan hyödyntämiseksi matkustajien eduksi. Muoto on saanut inspiraationsa Bauhausin virrasta, joka toimi Saksassa vuosina 1919–1933, ja siitä tuli referenssipiste kaikille rationalismin ja funktionaalisuuteen liittyville innovaatioliikkeille. Schlotthauer paitsi kuvitteli auton jokaisen osan, myös ajatteli tehokkaan kuljetusmenetelmän pinottavissa laatikoissa, jotka vähentävät toimituksesta aiheutuvia päästöjä 55%. Loistava kosketus? Kolme väriä – punainen, keltainen ja sininen – kokoonpanon helpottamiseksi: sininen osoittaa mukavuuden komponentteja, kuten istuimet, keltainen on ohjauslaitteille ja punainen teknologisille elementeille.

TALOUDELLINEN

Höga on erittäin toimiva: ajattele vain ovia, jotka avautuvat ylöspäin ja sijoitetaan auton päihin, jotta voit helposti ladata polkupyörän tai pyörätuolin. Auto ei ole vain vihreä ja ergonominen: se on myös taloudellinen. Hinnan tulisi Schlotthauserin mukaan olla noin 5000 euroa. Yhdysvaltalaisen suunnittelijan projektissa pakkauksen ja jakelun tulisi varmistaa Ikean, kun taas Renault toimittaa sähkö- ja autonosat. – Projektin pohjalta – selitti suunnittelija – oli ajatus luoda kaupunkikeskuksiin sopiva ajoneuvo, joka maksaisi vähemmän kuin käytetty auto ja pystyttäisi asentamaan isoisäni. ”Höga pysyy helposti unelmana, mutta kuka tietää, että se ei ehkä inspiroi vakavampia projekteja toiminnallisella tasolla.

.

käy tällä sivustolla täällä