August 2, 2021

Jalkapallon EM: Tanskan rinnakkaisuus kesään 1992

Kymmenestä jalkapallossa jo esiintyneestä Euroopan mestarista ainakin kaksi oli varsin yllättäviä. Kaksitoista vuotta ennen Kreikan EM-ihmeitä vuonna 2004 tanskalaiset tulivat Ruotsin turnaukseen vuonna 1992 hämmästyttämään kaikkia lopulta. Jugoslavian tilalle silloisen kiistanalaisen valmentajan Richard Möller Nielsenin joukkue juhli jalkapallohistoriansa suurinta voittoa.

29 vuotta myöhemmin tanskalaiset aloittivat turnauksen maailman kymmenenneksi vaarallisena ulkopuolisena, mutta heidät syrjäytti traaginen tapaus, johon keskikenttätähti Christian Eriksen osallistui avauspelissä Suomea vastaan ​​(0: 1). Joukkue ei ole koskaan päässyt EM-puolivälieriin kahden tappion jälkeen, nyt taas toivotaan saavansa samanlaisen kesän kuin Tanskan vallankaappaus onnistui.

Toinen mahdollisuus

Tanska ei päässyt Ruotsin finaaliin 1990-luvun alussa. Yhtäältä osallistuminen oli luonnostaan ​​vaikeampaa, koska vain kahdeksan joukkuetta sai osallistua finaaliturnaukseen; toisaalta Tanska oli toisella sijalla Jugoslavian takana karsinnassa – vain ryhmän voittajat ostivat lipun. Sivuhuomautus: Itävalta sijoittui neljänneksi tasan Färsaarilla.

Jugoslavia, jonka myöhemmin myrskymenestyksen valmentaja Ivica Osim oli kouluttanut, suljettiin turnauksesta Balkanin sodan takia. Möller Nielsen sai siitä tietää radiosta, kun hän yritti kunnostaa keittiötään. Tanska liukastui toiseksi ryhmässä, ja yksityiskohtia rakastava valmentaja rumpasi joukkueensa osittain lomalta.

Ensin kritisoitiin, sitten vietettiin

Möller Nielsen otti vuonna 1990 vastaan ​​saksalaisen valmentajan Sepp Piontekin, joka valmensi Tanskaa yksitoista vuotta ja oli jo johtanut joukkueen EM-puolivälieriin vuonna 1984. Möller Nielsen oli työskennellyt joukkueen pomoavustajana kolmen edellisen vuoden aikana, mutta kaikki yhdistyksessä eivät löytäneet hänestä kelvollista seuraajaa. Mutta useiden hylkäämisten jälkeen Möller sai lopulta ottaa Nielsenin haltuunsa vuodesta 1990.

AP / Kim Agersteen


Se, joka nauraa viimeisenä, nauraa parhaiten: Richard Möller Nielsen näytti sen lopulta kaikille kriitikoilleen

Karsinnan puuttumisen jälkeen saat toisen mahdollisuuden – eikä kukaan odottanut enempää kuin kolme peliä. “Pojat, mene ulos äläkä nolaa”, sanoi Möller Nielsen ja lisäsi: “Tee itsestäsi ylpeä, se riittää minulle.” Sen jälkeen, kun nykyiset välierät vastustajat Englantia vastaan ​​tehtiin 0-0, oli 0-1 Ruotsia vastaan.

Mutta joukkue tiesi kuinka parantaa, joukkuehenki kasvoi, ja sitä seurasivat voitot Ranskaa vastaan ​​(2: 1), puolustavat mestarit Hollantia (5: 4 rangaistuksilla) ja lopullinen voitto Saksaa vastaan ​​(2: 0). John “Faxe” Jensen ja Kim Vilfort loivat tunteen, jonka muuten rasittava Möller Nielsen teki mahdolliseksi yllättävällä vierailulla pikaruokaravintolassa. ”Hän näytti meille puolen itsestään, jota emme tienneet ennen. Tämän aterian jälkeen halusin tehdä enemmän hänen hyväkseen ”, sanoi Peter Schmeichel myöhemmin.

Maalivahti pelasi tuolloin Manchester Unitedissa, hyökkäävä pelaaja Brian Laudrup Bayern Münchenissä. Pelaajilla oli ehdottomasti laatu, mutta turnauksen kannalta niin ratkaiseva joukkuehenki antoi joukkueelle mahdollisuuden ylittää itsensä suosittuja joukkueita vastaan.

Tiimihenki vie Tanskan jälleen kauas

Vuonna 2021 Tanska aloitti turnauksen tappioilla Suomelle (0: 1) ja Belgialle (1: 2), mikä ei ollut merkitystä Eriksenin romahduksen ja sydänpysähdyksen jälkeen kentällä. Mutta kun legioonien välinen terveys parani, niin tanskalaisetkin paransivat. Venäjä kukistettiin 4-1 “maagisella Kööpenhaminan yöllä”, jolla he pääsivät 16. kierrokseen. Loppujen lopuksi Walesilla ei ollut siellä mahdollisuutta 4-0-tasoituksella ennen kuin Tšekki voitettiin. puolivälierä.

”Ajattelen Christiania joka päivä, ennen peliä ja pelin jälkeen. Olen iloinen, että hän selviytyi ”, sanoi valmentaja Kasper Hjulmand 2: 1-voiton jälkeen tšekkiläisiä vastaan ​​Bakussa, jossa 1000 fania matkusti heidän kanssaan. Keskikenttäpelaaja on aina mielessään.

AP / Naomi Baker


Christian Eriksen -tapahtuman jälkeen Tanska on siirtynyt lähemmäksi toisiaan ja on välierissä

Tanskalaisten matka jatkuu ja sen pitäisi päättyä Lontooseen, mutta ei välierien jälkeen. “Otimme hänet tänne ja otamme hänet myös Wembleyyn”, sanoi Hjulmand, jonka menneisyys oli ohittanut romahduksen jälkeen. “Menetin setäni sydänkohtaukseen jalkapallokentällä”, kertoi 49-vuotias Tanskan EM-korttelissa Elsinoressa.

Eriksenin pelottavasta vapinasta lähtien tanskalainen joukkue on ollut henkisesti läpi tämän turnauksen kiintymysaallon kautta. Jos lopulta ei riitä vallankaappaukseen, kuten silloin, on pahempia asioita. “Nämä tunteet kestävät eliniän”, Hjulmand sanoo. Ja Barcelonan legioonalainen Martin Braithwaite tiivisti sen Venäjän-ottelun jälkeen: ”Pelaan maailman parhaan seuran puolesta. Mutta tänään pelasin parhaassa joukkueessa. “

Jatka lukemista