August 1, 2021

Yksi annos inhalaatiota on tehokas Sars-CoV-2: ta vastaan?

Uusi tutkimus, jossa tutkijat arvioivat potentiaalista yhden annoksen inhalaatiorokotetta Sars-CoV-2: ta vastaan, on tuottanut positiivisia tuloksia. Yhdysvaltain yliopistojen tutkimusryhmä havaitsi, että rokoteannos suojaa laboratoriohiiriä täysin tappavalta korona-infektiolta. Rokote myös estää koronaviruksen tarttumisen eläimeltä eläimelle.

Rokotteen tehokkuus inhalaatiota varten laboratoriossa

Jos tämä uusi COVID-19-rokote osoittautuu tehokkaaksi ihmisillä, se voi estää SARS-CoV-2: n leviämisen. Suurin osa maailman väestöstä on edelleen rokottamattomia, ja tarvitaan kiireesti lisää rokotteita, jotka ovat helppokäyttöisiä ja tehokkaita tautien ja tartuntojen pysäyttämisessä. Toisin kuin perinteiset rokotteet, jotka edellyttävät injektiota, tämä on nenänsisäinen. Tällaisia ​​variantteja käytetään yleensä influenssarokotteena. Tutkimuksessa käytetty rokote vaatii vain yhden annoksen. Lisäksi sitä voidaan säilyttää vähintään kolme kuukautta normaalissa jääkaapin lämpötilassa. Koska rokote on nenäsumutteen muodossa, sen antaminen olisi vastaavasti helpompaa. Tämä voi auttaa erityisesti niitä, jotka pelkäävät neuloja.

Kokeellinen rokotus käyttää vaaratonta paragripuvirusvirusta 5 (PIV5) SARS-CoV-2-piikkiproteiinin kuljettamiseen soluihin. Siellä se laukaisee immuunivasteen, joka suojaa COVID-19-infektiota vastaan. PIV5 tartuttaa helposti erilaiset nisäkkäät, myös ihmiset, aiheuttamatta merkittävää sairautta. Tutkimusryhmä osoitti aiemmin, että tämä rokotealusta voi suojata laboratorioeläimiä täysin MERS: ltä (Lähi-idän hengitystieoireyhtymäkoronavirus). Kehitetty inhaloitava rokote kohdistaa limakalvosolut, jotka reunustavat nenän kanavia ja hengitysteitä. Nämä solut ovat tärkein lähtökohta useimmille SARS-CoV-2-infektioille ja viruksen varhaisen replikaation paikka. Tämä tutkimus osoitti, että rokote aiheutti paikallisen immuunivasteen vasta-aineilla ja soluimmuniteetilla, joka suojasi hiiriä täysin SARS-CoV-2: n tappavilta annoksilta. Rokote esti myös frettien tartunnan ja taudin, ja mikä tärkeintä, se näytti estävän COVID-19: n siirtymisen tartunnan saaneista freteistä suojaamattomiin ja infektoimattomiin häkkipartioihin.

Lisätietoja