August 3, 2021

Corona ja sydän: Fitbit-tutkimus antaa todisteita sykkeen lisääntymisestä

Olet väsynyt tai sinulla on hengitysvaikeuksia: Joillekin ihmisille kehittyy Long-Covid akuutin korona-infektion jälkeen. Puettavilla vaatteilla tehty tutkimus osoittaa nyt: Jos ihmisillä oli Covid-19, se voi myös olla havaittavissa pulssi viikoissa infektion selviytymisen jälkeen.

Useimmat ihmiset toipuvat täydellisesti Covid-19-taudista. Ainakin yhdellä kymmenestä aiemmin tartunnan saaneesta ihmisestä kehittyy kuitenkin pitkäaikaisia ​​oireita – kuten päänsärkyä, väsymystä tai hengitysvaikeuksia. On edelleen epäselvää, miksi jotkut ihmiset kokevat pitkäaikaisia ​​oireita, kun taas toiset toipuvat täysin. Tutkijat lähestyvät kysymystä monin eri tavoin, kuten Yhdysvaltojen ns. Puettavien laitteiden, mukaan lukien Fitbits, tutkimus osoittaa.

Tutkimus antaa mielenkiintoisen kuvan entisten Covid 19 -potilaiden toipumisprosessista seurantalaitteella kerättyjen terveystietojen perusteella. Todettiin, että aiemmin tartunnan saaneiden ihmisten pulssi lisääntyi vielä viikkoja tai jopa kuukausia infektion akuutin vaiheen jälkeen. Tutkijat käyttivät vertailuryhmänä ihmisiä, jotka olivat saaneet hengitysteiden patogeenin, mutta eivät koronavirusta.

Maaliskuussa 2020 alkaneeseen ja tammikuuhun 2021 ulottuvaan tutkimukseen osallistui yli 37 100 ihmistä. Tutkijat keskittyivät 875 Fitbit-käyttäjän alaryhmään, jotka olivat valittaneet kuumetta, yskää ja ruumiinsärkyä tutkimuksen aikana. sitten testattiin koronaviruksen varalta. Testi oli positiivinen 234 henkilöllä. Loput 641 potilasta tutkijat olettivat, että he olivat saaneet tartunnan muilla patogeeneillä.

Siksi taudin akuutti vaihe osoitettiin selvästi kerätyissä terveystiedoissa. Molempien ryhmien osallistujat aluksi nukuivat enemmän ja liikkuivat vähemmän, ja myös heidän leposykkeensä lisääntyi. Tutkijat havaitsivat kuitenkin, että leposyke oli korkeampi Covid-ryhmässä kuin vertailuryhmässä. “Näemme myös paljon dramaattisemman muutoksen askelmäärässä ja unessa”, sanoi Jennifer Radin New York Timesista. Epidemiologi oli mukana tutkimuksessa.

Vaihteleva syke

Ja Covid-ryhmän tutkijat tekivät toisen havainnon: noin yhdeksän päivää sen jälkeen, kun koehenkilöt ilmoittivat ensimmäisen kerran oireista, syke laski. Näin ei ollut vertailuryhmässä. Lyhytaikaisen kolhun jälkeen Covid-ryhmän osallistujien syke kuitenkin nousi jälleen ja pysyi joskus koholla viikkoja. Keskimäärin leposyke normalisoitui 79 päivän kuluttua. Vertailuryhmässä näin oli noin neljän päivän kuluttua.

Pieni ryhmä Covidista kärsiviä oli myös havaittavissa. Hänen sydämensä sykki noin viisi kertaa enemmän minuutissa kuin odotettiin yhden tai kahden kuukauden ajan tartunnan jälkeen. Hänen pulssinsa normalisoitui vasta keskimäärin 133 päivää. Noin 14 prosenttia Covid-ryhmän ihmisistä kärsi. Oli myös huomattavaa, että tämä ihmisryhmä valitti yskimistä, hengenahdistusta ja raajojen kipeyttä infektion akuutin vaiheen aikana paljon useammin.

Tutkimuksessa ei voida nimetä sykkeen nousun mahdollisia syitä. Nopeamman pulssin ei tarvitse välttämättä osoittaa vakavaa sairautta tai pysyvää vahinkoa. Toinen tutkimuksen rajoitus on, että osallistujilta ei enää kysytty mahdollisista oireista. On epäselvää, kehittivätkö ihmiset, joiden leposyke esimerkiksi pitkään nousi, myös Long Covid -oireita useammin.


Tutkijat epäilevät, että Covid-taudin yhteydessä mahdollisesti esiintyvät tulehdusprosessit saattavat olla osallisena. Ne voivat vaikuttaa kehon kykyyn säätää sykettä. Periaatteessa leposykkeeseen vaikuttavat kuitenkin monet tekijät: Epäterveellinen elämäntapa, liikaa painoa, psykologinen stressi ja myös lääkitys voivat ajaa sen ylös.

San Diegon “Scripps Research Institute” -tutkijat toivovat nyt, että tulokset edistävät Long Covidin mahdollisten syiden tutkimista.

Quellen: Jama Infectious Diseases / New York Times

ikr

osoite