August 4, 2021

Englannille 55 vuotta jatkuvaa kipua

Räjähtävän kansan toivo ei aiheuta melua. Lähtiessään Wembleystä englantilainen väkijoukko on hiljaa. Siellä on vain kaupungin sivuääni ja muutama hyvin löydetty räjähde. Mutta loput, ei mitään. Ei keskustelua, kasvot suljettuina ja tuijottavat niin hukkaan. Mikään ei mene hyvin Englannissa: Kolme leijonaa ovat menettäneet Euro 2021 -finaalin finaalin, sade alkaa sataa ja metro kokee vakavia hikkauksia, jotka estävät väkijoukon kaatosateessa.

Lue myös: Italia on pyhä kaikesta työstään englantilaisten odotusten edessä

Yksi tavoite: päästä pois sieltä mahdollisimman nopeasti, unohtaa hullut toiveet, jotka olivat vielä ehjiä muutama hetki aikaisemmin. Kukaan ei halua jäädä stadionille katsomaan pokaaliesitystä ja juhlia.

Englanti hävisi Italialle viimeisenä sunnuntaina 11. heinäkuuta johtuen pisteissä ja johti sitten ensimmäisten maalien laukausten aikana. Ensimmäistä kertaa viidenkymmenen viiden vuoden aikana voitto oli käden ulottuvilla tai pikemminkin kramppi.

Hullu toivo koko päivän Englannissa

Koko päivän ajan kannattajat lauloivat kuuluisaa refräänsä: «Jalkapallo on tulossa kotiin» (“Jalkapallo on tulossa kotiin”). Viimeinen (ja ainoa) englantilainen voitto oli vuoden 1966 maailmanmestaruuskilpailujen voitto. Siitä lähtien, kuten kappaleessa sanotaan, englantilaiset fanit ovat tienneet “Viisikymmentä vuotta kipua”.

Tämä jatkuu nyt. “Ehkä olemme kirottuja, eikä jalkapallo koskaan tule kotiin”, raivostunut Craig Burrows, 38. Italialainen kannattaja sekoittaa veitsen haavassa samalla kun laulaa hauskasti keuhkojensa yläosassa: “55 vuotta lisää kipua”.

Kuinka laittaa sanat tähän tappioon? Monet eivät halua sanoa mitään, istuen yksin nurkassa, aika omaksua sokki. Muut käyttävät katkeraa huumoria. “Alamme uskoa siihen, innostumme ja sitten muistan, että tuemme Englantia”, selittää sarkastisesti Andrew Mardon.

Syytämme valmentajaa, joka ei tehnyt oikeita muutoksia tai teki ne liian myöhään; tai paine, joka oli liian voimakas; tai jopa vielä nuoren joukkueen naiivisuus. Mutta ennen kaikkea olisi tarpeen hyökätä hulluun toivoon, joka oli noussut koko päivän Englannissa.

Aamun loppuun mennessä alkoholi virtoi vapaasti ja kappaleita jatkettiin täydellä voimalla kaikkialla maassa. Varhain iltapäivällä Piccadilly Circuksen lattia oli tahmea oluen kanssa ja väkijoukko juovutti unelmista voitosta. Wembleyn edessä, tunteja ennen lähtöä, 65 000 katsojaa ja kymmenet tuhannet muut paikalle tulleet, ilmapiirin vetämänä, uskoivat voittoon.

Sinulla on 47,81% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Voit kokeilla näitä