August 1, 2021

Covid, WHO-ilmoitus: “Pelottavampien varianttien riski”

Tartuntoja ja rokotteita – Maailman terveysjärjestön varoitus annettiin infektioiden lisääntyessä kaikkialla Euroopassa. Italiassa Gimbe-säätiö korostaa, että yli kaksi miljoonaa yli 60-vuotiasta ei ole vielä rokotettu ja on siten vaarassa. Samalla EMA vahvistaa rokotteiden tehokkuuden myös muunnoksia vastaan, ja pian toinen immunisaattori voisi olla saatavilla yli 12-vuotiaille lapsille.

Uusien varianttien painajainen – WHO: n hätäkomitea on varoittanut, että uudet Sars-CoV-2-viruksen variantit voivat levitä ympäri maailmaa, mikä tekee epidemian pysäyttämisestä entistä vaikeammaksi. “Se ei ole missään nimessä ohi”, asiantuntijat sanoivat korostaen “suurta todennäköisyyttä, että syntyy uusia ja ehkä vaarallisempia variantteja, joiden hallitseminen voi olla vieläkin vaikeampaa”.

Rokotteiden tehokkuus – Tällä hetkellä EMA vakuuttaa, että neljän saatavana olevan Covid-rokotteen täydellinen sykli tarjoaa edelleen “korkean suojan” kaikkia liikkeessä olevia variantteja, Delta mukaan lukien, etenkin vakavia sairauksia ja sairaalahoitoa vastaan. Lisävahvistus tulee myös julkaisusta lehdessä New England Journal of Medicine tiedot, jotka vahvistavat Johnson & Johnsonin kerta-annoksen tehokkuuden Delta-varianttiin nähden ja immuunivasteen keston vähintään kahdeksan kuukauden ajan. Tehokkaiden rokotteiden edessä on siksi erittäin tärkeää immunisoida mahdollisimman monta ihmistä Euroopassa.

Moderni 12–17 vuoden välillä ja kolmas annossolmu – EU: n virasto arvioi myös pyyntöä Modernan Spikevax-rokotteen käytön laajentamisesta 12–17-vuotiaille nuorille – jotka ovat tällä hetkellä rokotettavissa vain Pfizer-immunisaattorilla – ja päätöksen odotetaan olevan ensi viikon lopussa. Mahdollisen kolmannen annoksen osalta “on nyt liian aikaista vahvistaa, tarvitaanko tehosteannos ja milloin, koska rokotuskampanjoista ja meneillään olevista tutkimuksista ei ole vielä riittävästi tietoa rokotteen keston ymmärtämiseksi”, hän selventää . Ema-rokotestrategian johtaja Marco Cavaleri.

Rokotukset Italiassa – Samaan aikaan rokotuskampanja Italiassa etenee. Mutta edustettuna “Achilles-kantapää”, Gimbe-säätiö toteaa viikoittaisessa seurannassaan, että yli 4,7 miljoonasta yli 60-vuotiaista on vakavien sairauksien riski, jota kaksinkertainen annos ei kata. Näistä 2,2 miljoonaa (12,4%) ei ole vielä saanut edes annosta rokotetta, jolla on merkittäviä alueellisia eroja (Sisilian 21,8 prosentista Pugliassa 7,2 prosenttiin), kun taas 2,55 miljoonan (14, 2%) on suoritettava kurssinsa ensimmäinen annos. Mutta “epidemian hallinnan määrittämiseksi meidän pitäisi todennäköisesti ylittää 80 prosentin rokotuskattavuus”, muistuttaa terveysministeriön ennaltaehkäisyn johtaja Gianni Rezza.

Crackdown Itävallassa – Sillä välin Itävalta valmistautuu torjuntaan koronaviruksen uuden leviämisen hillitsemiseksi. Terveysministeri Wolfgang Muecksteinin ehdottama toimenpidepaketti tarjoaa muun muassa vihreän passin vasta toisen annoksen jälkeen, pääsyn diskoihin ja yökerhoihin vain rokotetuille. Puhutaan myös “rajatarkastusten lisäämisestä” ja ravintoloista sekä riskialueilta palaavien velvollisuudesta pyyhkäistä. 22. heinäkuuta ilmoitetut vapautukset, kuten naamioiden lopettaminen kaupoissa, keskeytetään. Delta-muunnos muodostaa nyt 90% uusista tapauksista. “Meidän on reagoitava nopeasti”, ministeri Mueckstein sanoo.

selaa näitä kavereita