August 1, 2021

Jeff Bezos avaruudessa – viesti

18-vuotiaana Jeff Bezos sanoi haluavansa rakentaa kiertoradalle hotelleja, huvipuistoja ja siirtomaa miljoonille ihmisille, muuttamalla maapallon vähitellen eräänlaiseksi jättimäiseksi naturalistiseksi alueeksi sen pelastamiseksi. Nyt, kun hän on 57-vuotias ja yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, Bezos valmistautuu saavuttamaan avaruuden, vaikka muutaman minuutin ajan ilman mahdollisuutta pysähtyä kiertoradalla sijaitsevaan hotelliin, jota ei vielä ole olemassa. Lanseeraus, jota mediat ympäri maailmaa odottavat ja odottavat, tapahtuu tänään Texasista noin klo 15 (Italian aikaa), kiitos saman Bezosin avaruusyhtiön Blue Originin, josta tuli miljardööri Amazoninsa ansiosta.

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, se on ensimmäinen miehitetty lento New Shepardille, joka on Blue Originin viime vuosina kehittämä raketti tavoitteenaan pääsemään syntymässä oleville avaruusturismin markkinoille. Kun 15 testilähtöä ei ole ihmisiä aluksella, tänään järjestetään reilun viikon kuluttua Virgin Galacticin ensimatkasta, jonka ansiosta sen perustaja, brittiläinen miljardööri Richard Branson koki painottomuuden muutaman minuutin ajan. . Blue Originin piti tehdä oma kokeilulentonsa ennen Virgin Galacticia, joka sitten päätti ennakoida laukaisun: Branson meni sitten avaruuteen ennen Bezosia, joka ei ottanut sitä kovin hyvin.

Virgin Galacticin lanseerausta edeltäneinä päivinä Blue Origin oli julkaissut ilmoituksia ja viestejä sosiaalisissa verkostoissa osoittamaan eroja kilpailuun, erityisesti kyseisen avaruusaluksen saavuttamaan osuuteen. Yhdysvaltain liittovaltion ilmailuviraston kannalta avaruus alkaa yli 80 kilometrin korkeudesta, korkeuteen, jonne Virgin Galactic kulkee, kun taas kansainvälisemmin jaetuissa yleissopimuksissa tunnistetaan avaruuden alku ns. Kármán-linjan yli 100 kilometrin korkeudessa, mikä on sinisen alkuperän saavuttama korkeus.

Kiistan lisäksi kumpikaan yritys ei vielä tarjoa kiertoratoja, toisin sanoen mahdollisuutta tehdä ainakin yksi ympyrä maapallon ympäri. He suorittavat suborbitaalisia lentoja: eräänlaisen suuren parabolan laukaisuhetkestä paluuhetkeen saakka, mikä saa heidät kokemaan painottomuuden (melkein kokonaan) laskun joissakin vaiheissa. Matkustajat voivat siis saada käsityksen siitä, kuinka astronautit kelluvat avaruudessa ollessaan, ja samalla he voivat nauttia melko panoraamanäkymistä osaan planeettamme.

New Shepard -raketti on 18 metriä korkea, käyttää yhtä moottoria ja sen yläosassa on avaruuskapseli, johon Bezos sijoitetaan yhdessä kolmen muun ihmisen kanssa. Toisin kuin Virgin Galacticin avaruusalus, Blue Origin’s on itse ajava eikä vaadi ohjaajan läsnäoloa. Uusi Shepard lähtee laukaisualueelta El Pasosta kaakkoon Länsi-Texasissa, ja saavutettuaan lähes 100 kilometrin korkeuden se erottuu avaruuskapselista ja palaa sitten maahan kontrolloidulla paluumatkalla.

Bezosin ja muiden matkustajien sisältämä kapseli pysyy sitten ulkoavaruudessa muutaman minuutin ja alkaa sitten palata maahan. Sen kulkua hidastavat laskuvarjot ja lopuksi joidenkin kelauslaitteiden syttyminen muutaman sekunnin ajan, mikä saa kosketuksen maahan vähemmän traumaattiseen. Koko kokemus kestää noin kymmenen minuuttia.

(Sininen alkuperä)

Blue Originille se on erittäin tärkeä lanseeraus paitsi perustajan läsnäololle, jonka matka herätti median huomion, myös sen varmistamiseksi, että järjestelmät ovat luotettavia yleisölle avautumisen kannalta. Lippu on silti muutamien ulottuvilla: jokaisen matkustajan on maksettava useita satoja tuhansia dollareita, vaikka Blue Origin on vakuuttunut siitä, että ajan myötä hinnat voivat laskea, koska käytettävissä on enemmän raketteja, jotta laukaisuja voidaan tehdä useammin. . Mark Bezosin lisäksi New Shepard -avarakapselissa on Jeff Bezosin veli, Wally Funk ja Oliver Daemen.

Funk on 82-vuotias ja on kuuluisa paitsi siitä, että hän on yksi ensimmäisistä lentäjistä, myös siitä, että hän on osallistunut 1960-luvulla ”Mercury 13” -koulutusohjelmaan osoittaakseen, että naiset voivat osallistua myös avaruusoperaatioihin kuten miehet ( ensimmäinen amerikkalainen avaruudessa olisi ollut Sally Ride, vuonna 1983). Daemen on 18-vuotias ja Somerset Capital Partners -sijoitusyrityksen toimitusjohtajan Joes Daemenin poika.

Blue Originin mukaan Funkista tulee vanhin ihminen, joka on koskaan saavuttanut avaruuden, kun taas Daemen on nuorin. Tällä hetkellä tiedot ovat vastaavasti yhdysvaltalaisesta astronautista John Glennistä, joka osallistui Shuttle Discovery -operaatioon STS-95 77-vuotiaana (joka kuoli vuonna 2016, vuonna 1962 hän oli ensimmäinen amerikkalainen, joka saapui kiertoradalle ympäri maata). kosmonautti Gherman Titov, joka saavutti avaruuteen kuukausi ennen 26-vuotiaita (hän ​​kuoli vuonna 2000).

Neitsilennon jälkeen Blue Origin järjestää uusia miehitettyjä laukaisuja ja hienosäätää kaupallista strategiaansa. Bezos ja Branson ajattelevat, että aika on kypsä todelliselle avaruusmatkailulle, sen aikaisemman kokemuksen jälkeen, jolla järjestettiin sellaisten yksilöiden aloitteita, joilla on jo astronauttien laukaisujärjestelmiä, kuten Venäjän avaruusjärjestön (Roscosmos) soija. .

Bezosilla on kuitenkin kunnianhimoisemmat suunnitelmat kuin Bransonilla, kuten hän oli jo ennakoinut jo vuonna 18. Projekteihin kuuluu New Glennin, New Shepardia huomattavasti voimakkaamman raketin rakentaminen satelliittien tuomiseksi kiertoradalle ja uusien järjestelmien kehittäminen yhteistyöhön. NASA: n kanssa, erityisesti osana tulevia astronauttioperaatioita kuuhun. Tässä tapauksessa Bezosin kilpailija on miljardööri Elon Musk, joka on työskennellyt NASA: n kanssa jonkin aikaa avaruusyhtiönsä SpaceX: n kanssa ja joka sai äskettäin sopimuksen ensimmäisen kuljetusjärjestelmän testaamisesta Kuuhun.

Crew Dragonin laukaisu SpaceX Falcon 9 -raketin avulla (Saul Martinez / Getty Images)

SpaceX: llä on isompia ja tehokkaampia raketteja kuin New Shepard, ja se tekee myös yhteistyötä NASA: n kanssa astronauttien kuljettamiseksi kansainväliselle avaruusasemalle. Musk ei ole sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että ajan myötä hänen yrityksensä voi myös käsitellä avaruusmatkailua, ja lykkäämisellä hänen pitäisi kuljettaa tämän vuoden loppuun mennessä neljä henkilöä kiertoradalle Dragon-avaruuskapselillaan.

Miljardöörien kilpailu avaruuteen on herättänyt jonkin verran kritiikkiä, ja sitä on usein kutsuttu kevytmieliseksi ja itsetarkoitukseksi. Musk, Bezos ja osittain Branson uskovat sen sijaan, että kilpailu voi nopeuttaa uusien ratkaisujen tutkimusta ja kehittämistä, jotta nopean avaruusretken lisäksi myös järjestelmät planeettojen väliseen avaruuden tutkimiseen voidaan toteuttaa.

Katso tätä sivustoa