July 28, 2021

“Baseball on puhe”

Baseball inspiroi kirjailijoita, olivatpa he sitten Yhdysvalloista tai Kuubasta. Japanin läpi kulkeminen, jossa tämä urheilu on erittäin suosittua, on johtanut siihen, että se on otettu takaisin olympialaisten ohjelmaan tänä vuonna Tokiossa. Quebecin kirjallisuuden opettaja Quebecin yliopistossa Montrealissa (Kanada), Michel Nareau on omistanut kirjan tähän kysymykseen, Tuplapeli. Baseball ja amerikkalainen kirjallisuus (Éditions du Quartanier, 2012).

Faktat: Tokion 2021 olympialaiset: ensimmäinen urheilutapahtuma alkoi softballilla Fukushimassa

Miksi baseball sopii kirjallisuuteen?

Pelin tavoitteena on tehdä matka, joka tapahtuu vastakkaisella alueella palata kotiin, elävämmäksi, vahvemmaksi. Mikä jakaa pisteen. Agonistisen rakenteensa vuoksi se on siis kertottu matka, tarina muutoksesta. Se on urheilulaji, jolle on ominaista vahva henkilökohtainen yhteenotto joukkuelajeissa, erityisesti kannun ja taikinan välillä.

Baseball on myös nykivää, jatkuvasti keskeytettyä toimintaa. Pallo laittaa pallon peliin, se osuu tai ei. Tässä vuorottelussa on armo ennakoinnin, heiton jännityksen ja osuman pallon aiheuttaman liikkeen räjähdyksen välillä.

Baseball on puhe. Tämän urheilulajin toistuvat pysähdykset pakottavat sinut kertomaan tarinan, sijoittamaan odotuksia merkityksellä, luomaan tarinoita sen monista hiljaisuuksista. Heidän mukaansa baseball on tylsää vain niille, joilla ei ole ystäviä jakamaan kesäkeskustelua auringossa.

Kuinka baseballia kuvataan fiktiokirjoissa, joissa urheilu esiintyy?

Baseballin järjestäminen romaaneissa on yhtä paljon yksittäisten saavutusten korostamista – kuin romaanissa Juhla, Eric Rolfe Greenberg – kuin joukkueen jäsenillä, vaikka heidän hyödyntämisensä ovat surkeat – kuten Suuri amerikkalainen romaani, kirjoittanut Philip Roth. Pelaajien maineen ulkopuolella on myös pysyä pelin muistissa, etenkin lapsuuden muistissa. Ajattelen kaunista romaania muualla Don DeLillo, joka seuraa keräilijän luotia, joka kulkee kädestä käteen koko kylmän sodan ajan.

Mitkä muut urheilulajit Amerikassa tai muualla ovat tarjonneet tällaista kirjallisuusmateriaalia?

Amerikkalainen jalkapallo on niin sota-metafora, että harvat hyvät teokset muuttavat urheilua. Nyrkkeily, sen intensiivisyydellä ja suoraviivaisilla vastakkainasettelulla, on synnyttänyt erinomaisia ​​romaaneja. Suhde alkuperään, sosiaalisiin luokkiin, kulttuuriryhmiin on aina mukana tässä urheilulajissa. Kirjoittajat ovat luottaneet tähän elementtiin, joka löytyy myös baseballista.

Opinnäytetyösi koskee baseballin kirjallisia toimintoja a «Mannermainen harrastus», vapaa-aika Amerikan mantereella. Onko eroa tapaa kertoa tästä urheilulajista Kuubassa tai Yhdysvalloissa?

Opinnäytetyössäni halusin osoittaa, että vaikka baseballia pidetään usein kansallisena urheilulajina, esimerkiksi Kuubassa, Dominikaanisessa tasavallassa, Yhdysvalloissa, kirjailijat käsittelivät sitä, jotta saataisiin esiin löydettyjä komponentteja. kaikkialla Amerikassa. Niiden välillä on jännitteitä Koti (talo) ja rajan tunnetun ja tuntemattoman välillä. Se on osa Amerikan siirtomaahistoriaa, kirjailijat siirtävät sitä ja säveltävät sen romaanissaan usein antamaan sille kriittisen ilmeen.

Haastattelu kuubalaisen kirjailijan Leonardo Paduran kanssa: “Paras baseball-peli on se, jossa toimintaa on vähiten”

On myös halu luoda pitkä muisto baseballista, yhdistää se menneisyyteen, sekä yksilölliseen että kollektiiviseen, käyttää sitä vertailukohtana. New Yorkin kirjailijat Philip Roth, Paul Auster ja Don DeLillo luovat muistoja tämän keston rakentamiseksi. Kuuban Leonardo Padura Fuentes rakentaa myös erittäin nostalgisen näkemyksen baseballista Havannan kaduilla. Molemmissa maissa tämä baseballilla saatu muisti haastaa virallisen historian ja sen diskurssit, jotka syrjäyttävät tietyt yhteiskunnan ryhmät, etenkin Paduran homoseksuaalit.

Japanissa Haruki Murakami on usein ilmaissut maunsa baseballista. Onko maassa joukko kirjallisuustekstejä tästä urheilusta?

Tiedän vähän japanilaisesta kirjallisuudesta, mutta tiedän, että baseballia käytetään laajasti mangassa ja että se on visuaalinen elementti, jota usein käytetään näissä graafisissa teoksissa. Murakamin osalta olin lukenut hänen kertomuksensa juoksemisesta (Omakuva kirjailijasta pitkän matkan juoksijana, 2009), jossa vihjeitä baseballiin on lukuisia, mutta suunnattu koulutukseen. Murakami sijoittaa baseballin ja juoksun esteettiseen ohjauslogiikkaan ja toistoihin, jotka johtavat itsetarinaan.

tutustu tähän