August 2, 2021

nuo hullut, hullut, hullut japanilaiset urheilulajit

Älä etsi sumoa tästä olympialaisten valikoimasta, jolla on vahva japanilainen merkitys. Mikään lobbaus ei olisi ollut tarpeeksi tehokasta sisällyttämään tämä perinteinen kurinalaisuus ja hyvin vähän kansainvälistä kurinalaisuutta olympiaohjelmaan, huolimatta joistakin Mongolian ja Bulgarian mestareista.

Toisaalta judo, toinen kansallinen urheilulaji, sisältyy tietysti. Tämä taistelulaji, jonka Jigoro Kano loi vuonna 1882, oli onni esitellessään olympialaisiin ensimmäisten Tokion pelien aikana vuonna 1964. Ja se on levinnyt ympäri maailmaa.

Tokiossa 2021 nähdään toinen japanilainen taistelulaji: karate. Mutta sen lyhytaikainen suorituskyky – se on jo poistettu Pariisin vuoden 2024 painoksessa – johti meidät tähän välttämättä subjektiiviseen valintaan.

Baseball puolestaan ​​näytti välttämättömältä. Mahdollisuus muistaa Japanin historia ja tuonti 1800-luvultae vuosisadan ajan saaristossa olleet amerikkalaiset.

Lopuksi keirin, hauska kappale UFO, joka syntyi vuonna 1948, ansaitsi esityksen. Ja vaikka japanilaiset pyöräilijät eivät olekaan maailmanlaajuisesti hallitsevia kurinalaisuutensa, Olympic vuodesta 2000 lähtien.

  • Judo, olympialaisten taistelulajit ja huippuosaaminen

Tokion karate-välikappale – joka esiintyi nopeasti peleissä ennen katoamista olympiaohjelmasta – ei muuta tapausta. Kuinka kilpailla Japanissa judoon, joka on tottunut isoon kokoukseen vuoden 1964 olympialaisten jälkeen? Japanilaiset judokat ovat täten hankkineet 36 kultamitalia eli 27,7% maan historian titteleistä.

Kenta Nagasawa, 2021 Taškentin Grand Slam -kultamitalisti.

Pierre Flamand, 49, ranskalainen judoka ja Japanin federaation suhdetoimintavaliokunnan jäsen, toteaa tämän urheilulajin ylivallan saaristossa: “Se on ainoa japanilainen taistelulaji olympialaisissa, hän selittää. Tuosta judosta tuli olympiaurheilu vuonna 1964 ja se asettui lopullisesti vuonna 1972, mikä antoi sille kansainvälisen ulottuvuuden. “

Mutta toisin kuin jalkapallo, joka pakeni nopeasti englantilaisilta tekijöiltä, ​​judo on edelleen tunnus ja kansallinen urheilulaji. ”Japani muistuttaa jatkuvasti kaikkia ulkomaisia ​​kansoja siitä, että judo on japanilainen. Se on edelleen vertailuarvo. Mikään muu maa ei ole tarttunut siihen. Heidän judokansa opettavat edelleen maailmaa. “

Keion yliopiston kouluttaja Pierre Flamand ihailee alkuperäisen judon yksinkertaisuutta: ”Sinun on tartuttava siihen molemmin käsin ja saatettava se putoamaan. IPPONilla on edelleen arvoa. Liikkeet tehdään huippuosaamista. Kun katsot japanilaisen taistelua, se on heti tunnistettavissa ja ainutlaatuinen. “

Perinteinen judo ei ole osa kasvun dynamiikkaa. ”Hän kärsii ankaran, ankaran kurin kuvasta. Se ei ole helppo urheilu, sinun täytyy vahingoittaa itseäsi, Flanderin muistiinpanoja. Harjoittelijoita menetetään jatkuvasti. Se ei ole – ja ylivoimaisesti – kaikkein harjoiteltu kurinalaisuus. ”

Tästä ilmiöstä huolimatta instituutiot jatkavat perinnettä: – Nuorilla on paljon harjoittelua korkeakoulusta, sitten lukioon ja yliopistoon. Joskus kuusi tai seitsemän viikossa on intensiivistä. Se ylläpitää huippuosaamista, vaikka judokoita olisi vähemmän. ” Ja toisin kuin muodikkaat urheilulajit, judolla on merkittävä etu: ”Judoa vakavasti harjoittava japanilainen tietää, että hänestä voi tulla olympiavoittaja. Se on helvetin motivaation lähde. “

  • Keirin, “vanhanaikainen” kuria

Yuta Wakimoto, keirinin maailmanmestari Berliinissä vuonna 2020.

Olemme tunteneet tehokkaamman lobbauksen. Keksitty Japanissa vuonna 1948 ja otettu käyttöön olympialaisissa vuonna 2000 hämärissä olosuhteissa (3 miljoonan dollarin eli 2,5 miljoonan euron maksusta Kansainväliselle pyöräilyunionille BBC: n vuoden 2008 tietojen mukaan), keirin ei ole läheskään antanut odotetut hedelmät. Viidessä erässä (kahdessa naisten kanssa) Japani on voittanut vain vaatimattoman pronssimitalin radanpyöräilyalallaan. Kilpailu olympialaisissa lyhyen sprintin muodossa kuuden ajajan välillä.

“Japanissa se tapahtuu betoniradalla, avoimessa velodromissa, teräksisellä polkupyörällä ja puolipyörällä”, François Pervis, entinen maailmanmestari

Kaksinkertaisen keirinin maailmanmestari 2014 ja 2015, François Pervis selittää tämän utelias muutoksen: “Kansainvälisesti se ei ole melkein samoja sääntöjä kuin japanilainen keirin, ranskalainen selittää. Siellä se tapahtuu betoniradalla avoimessa velodromissa [le pays en compte 47], teräksisellä polkupyörällä ja pinnapyörällä. Niitä kutsutaan lämmitysputkiksi. Se on todella vanhanaikaista… ”

Keirin, johon japanilaiset lyövät vetoa, on mikrokosmos, joka herättää 3000 juoksijaa elämään: ”Japanissa sinut hylätään vain, jos kaatat vastustajan. Sinulla on oikeus kypärän iskuihin, kalahänniin, olkapäähän. Globaalisti se on puhdistettu. Sinulla ei ole enää oikeutta koskettaa vastustajaa. “

Mayennaiset tekivät matkan Japaniin useita kertoja. ”Paikallisilla juoksijoilla ei ole kansainvälistä tasoa. Useimmat junat kuten 1970-luvulla. 80 kilometrin juoksu, vähän tai ei ollenkaan voimaharjoittelua tai sprintejä, keiriniä pidetään ammattina ja käymme läpi maan ainoan koulun, hän sanoo. Johtaja – entinen juoksija, joka voitti kaiken 1960-luvulla – asettaa vanhentuneen harjoittelumenetelmän. “

Lue myös Japanin pienen kuningattaren raivokkaat

Tämän viiveen edessä ranskalainen valittiin muuttamaan japanilaisen keirinin eliitti: maajoukkue. ”Viiden vuoden aikana Benoît Vêtu, maailman paras kouluttaja, on muuttanut keskimääräisiä juoksijoita. Voittaaksesi japanilaiset ratsastajat kansainvälisissä kilpailuissa, sinun on oltava aika pirun kunnossa. “ Muutos hajautetaan sisäisesti: ”Nämä juoksijat alkavat tuoda tietotaitoaan kansalliseen keiriin. Se vie aikaa. “

  • Baseball, tuotu intohimo

Baseball Japanissa? Muinaishistoriasta muistelee Yves Cadot-Daunizeau, opettaja-tutkija Toulousen Jean-Jaurèsin yliopistossa: “Tämä urheilu symboloi maan avaamista vuodesta 1868.” Hyödyntämällä keisari Meijin (1852–1912) nykyaikaistamisen halua, amerikkalaiset asettuivat Aasiaan ja toivat siellä viihteensä. “Japanilaiset tarttuivat tähän länsimaisesta panoksesta ja saivat sen sitten lopulta. japanilainen, kuten eri tekniikoilla, jotka saapuivat tuolloin. “ Ja näin japanilaisille puhujille baseballia kutsutaan yakyu.

Lue myös Tokio 2020 tarjoaa viisi uutta olympiaurheilulajia

Tämä pallo- ja lepakopeli kehittyi ensin kouluissa, etenkin eliitin keskuudessa. “Sanomalehdet ovat innostuneita ensimmäisistä koulujen välisistä kokouksista”, kertoo japanin kielen ja sivilisaation luennoitsija, joka on myös kansallisen itämaisten kielten ja sivilisaatioiden instituutin (Inalco) jäsen. Kielimuurin, baseballin ulkopuolella “Sallii myös vuoropuhelun” Japanin ja Amerikan yliopistojen välillä urheilutapahtumien kautta, 1900-luvun alustae vuosisadalla.

Paikallinen suosio yakyu kertoo tänään täsmällisen paluunsa Tokion vuoden 2021 olympialaisiin viiden painoksen jälkeen vuoden 1992 Barcelonassa ja Pekingissä vuoden 2008 välillä. Tulokset Japanista tähän mennessä: yksi hopea ja kaksi pronssia, amerikkalaiset, kuubalaiset ja korealaiset jakavat kultaa. Kolme mitalia, joihin lisätään kulta, hopea ja pronssi softballissa, naisten muunnos.

Kannu Tomoyuki Sugano vuoden 2017 World Classic -tapahtumassa Tokiossa.

Jos tämä joukkuelaji joutuu kilpailemaan jalkapallon kanssa tänään, baseball voi vaatia yksittäisen hyveen. ”Jotkut ihmiset pitävät tätä urheilua vielä henkisempänä kuin fyysinen harjoittelu, lisää Yves Cadot-Daunizeau. Ikään kuin luodin ohittaminen olisi ohittaa väistys tai miekkahyökkäys. “

Lue myös tämä haastattelu kesältä 2019: Haruki Murakami: “Kirjoittajan ja lukijan välillä on yhteisiä tunteita”

Japanilaisen kirjallisuuden fanit ovat myös velkaa Haruki Murakamin työn baseballille, ainakin sen alkuaikoina. Japanilainen kirjailija on usein kertonut ensimmäisen kirjansa edeltäneen napsautuksen (Kuuntele tuulen laulu, 1979), keskellä baseball-peliä. ”Kun kuulin pallon äänen lepakkoa vasten, hän kertoo Maailman vuonna 2019 julkaistussa haastattelussa, Ajattelin, että voisin kirjoittaa. “

tämä linkki