August 2, 2021

Veronica Wagnerin tuki Lovisa Lindhille: “Kosto”

Lovisa Lindhin osallistumisen epäämisestä on tullut yksi suurimmista ruotsalaisista välipaloista ennen olympialaisia.

Entinen olympiavoittaja Veronica Wagner tietää miltä tuntuu – ja lähetti siksi tukevan viestin.

– Se voi pilata uran. Ja elämä, Wagner sanoo.

Vuonna 2004 Ateenassa 17-vuotias voimistelija astui olympiamatolle ensimmäistä kertaa. Ei sinänsä niin merkittävä Veronica Wagner sitten hänestä tuli ensimmäinen ruotsalainen olympiavoittaja 20 vuodessa.

Sitten vuoden 1984 olympialaisissa Los Angelesissa kilpailijat nimettiin Johan Jonasson, Lena Adomat ja Viktoria Bengtson. Nyt kohtaus kuului Wagnerille.

Tuloksena ei ollut paljon ilahduttavaa, mutta Wagner sai verenvuodon. Hän muutti ylöspäin, laski alle kymmeneen prosenttiin kehon rasvasta ja harjoitteli 35 tuntia viikossa. Vertailun vuoksi Simone Biles, voimistelun iso juliste, harjoittaa nyt 30 tuntia viikossa.

Se oli neljä vuotta myöhemmin, vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa, että Wagner olisi parhaimmillaan. Mutta Ruotsin olympiakomitea teki sitten päätöksen, joka pilasi Wagnerin uran. Sanat ovat hänen omiaan.

– Se sabotoi psyykkeni. Ajattelin paljon ”Mitä? Eivätkö he ottaneet minua ulos vuonna 2008? Miksi minun pitäisi tulla nyt? “Hän sanoo.

Veronica Wagner kilpailun aikana Glasgow 2015.

Kuva: KRISTIN THOMASSEN / BILDBYRÅN

“Sitten he muuttuivat”

Ei, Wagner ei saanut tilaisuutta näyttää mitä hän edusti. Ensinnäkin sanottiin, että hän kärsi meniskivammasta. Wagner ei tunnistanut itseään tässä.

– Kun lääkäri kahden MRI-testin jälkeen päättelee, että polvissani ei ole mitään vikaa, he toivat omani lisäksi kaksi itsenäistä fysioterapeuttia. Se osoitti samaa, mutta sitten he muuttivat mieltään ja sanoivat, että tulokset eivät riitä, hän sanoo.

He eivät tehneet sitä suoraan. SOK halusi Wagnerin pääsevän olympiafinaaliin menemään peleihin.

Tilanne muistuttaa tilannetta, jonka ruotsalainen juoksija Lovisa Lindh törmännyt tämän kesän otteluun. Häneltä evätään osallistuminen kansainvälisestä karsinnasta huolimatta. Kun Wagner näki tämän uutisen, se herätettiin eloon.

– Minua muistutettiin tuskallisesti ja ajattelin: “Mitä kilpailija tekee?”. Verrattuna siihen, kuinka paljon se pilaa jonkun uran. Ja elämä. Ja kaikki unelmoivat välillä. Kyse ei ole seitsemän koripallojoukkueen lähettämisestä. Kyse ei ole monista ihmisistä, ja tietysti joudut vetämään viivan jonnekin. Mutta mielestäni se olisi parempi kuin hakkuut, Wagner sanoo.

Kuva: Christine Olsson / TT / TT NEWS AGENTUURI

Otti inspiraatiota Kajsa Bergqvistiltä

Wagner lähetti Instagram-tarinan tukevilla sanoilla. Tässä hän merkitsi Lindhin. Mutta se ei pysähtynyt siihen. Wagner päätti myös kirjoittaa Lindhille yksityisesti.

– Kirjoitin, että se sattuu nyt. Ja olympialaisten aikana, mutta että hän voi myöhemmin saada jonkinlaisen koston, Wagner sanoo.

Wagner sai oman kostonsa. Tämä on saatu inspiraationa toisesta tunnetusta Ruotsin olympiakohteesta.

– Ainoa asia, jonka ajattelin koko vuoden olympialaisten jälkeen, oli Kajsa Bergvist. Hän olisi voittanut mitalin Ateenassa, mutta veti takaraajan juuri ennen kuin lähdimme. Vuonna 2005 hän voitti maailmancupin.

– Näin hänet Arlandassa tekstille ”Maailmanmestari”. Joten vuonna 2009 menin MM-finaaliin monipuolisesti. Olen ainoa ruotsalainen, joka on tehnyt sen. Uskon edelleen, että kaikesta huolimatta olen onnellinen siitä, että olin tarpeeksi vahva kostaakseni itselleni, Wagner sanoo.

Ateenan olympialaiset olivat puoli elämää sitten Wagnerille, joka on nyt 34-vuotias. Hän osallistui olympialaisiin vuoden 2012 jälkeen Lontoossa, mutta sitten asiantuntijana. Nyt hän tekee kolmannen olympialaisen roolissa. Tällä kertaa kaksinkertaisten ruotsalaisten edustajien (Jonna Adlerteg ja David Rumbutis) kanssa ensimmäistä kertaa vuodesta 1984.

– Se on suuri. Haluan uskoa, että autoin ponnisteluillani tasoittaa tietä muille.

– Olympialaiset ovat niin lähellä sydäntäni. Mutta haluat olla mukana. Kommentointi on toiseksi suurin asia. Kun on aika olympialaisiin, se on aina hieman herkkä. Heti kun näen olympialaisten vihkimisen tai kuulen olympialaulun, koko kehossani on seisova turkki. Mutta se, että minun ei sallittu olla vuoden 2008 kanssa, on aina surullista, sanoo Veronica Wagner.

Kaikki ennen vuoden 2021 Tokion kesäolympialaisia

Suuri opas: Koko olympiaohjelma päivittäin, TV-ajat ja Ruotsin joukkue

Olympiaopas: Yleisurheilu Olympiaopas: Uinti Olympiaopas: Käsipallo Olympiaopas: Jalkapallo

Katso koko Tokion olympialaiset Discovery + -sivustolla

Julkaistu:

katso tämä sivusto